Az anyakönyvi hivatalok  gyakran keverednek ellentmondásokba, a boncolási jegyzőkönyvek pedig mintha egy kaptafára készülnének – írja mai számában a Večernje novosti című belgrádi napilap. A tartomány kórházaiból eltűnt gyermekek szülei ma megalakítják szervezetüket ezen a néven: Eltűnt Csecsemők Vajdasági Egyesülete (Udruženje nestalih beba Vojvodine). Az alakuló közgyűlést a tartományi képviselőház épületében tartják.

Az egyesült becslései szerint tartományunkban a hatvanas évektől az ezredfordulóig csaknem hatvanezer csecsemő tűnt el. A hivatalos statisztikák ebből az időszakból 240.912 halvaszületett gyermeket tartanak nyilván Szerbia teljes területén, ám ennek legalább a feléről feltételezik, hogy eltűnt. Utóbbiak fele pedig vajdasági lehetett  – állítja az egyesület.
A vajdasági szülők 2002 óta küzdenek azért, hogy megtudhassák végre, mi történt az újszülöttekkel, de mindeddig még nem sikerült eredményt elérniük. Milana Radisavljević, az új szervezet megalakításának egyik kezdeményezője a Večernje novostinak elmondta, hogy sorozatos feljelentéseiket az ügyészség minden esetben elvetette. Szerinte a legsúlyosabb helyzet az újvidéki Betanija szülészeten, valamint Mitrovicán tapasztalható. Követelésüket, hogy betekinthessenek a Betanija dokumentációjába, a kórház azzal utasította el, hogy az iratok egy árvízben megsemmisültek.
„Még ha meg is szerzik a szülők a dokumentumokat, az iratok teljesen használhatatlanok, elmaszatolódtak, és aláírás sincs rajtuk. A boncolási eredmények  szinte mindig ugyanazt jelölik meg a gyermek halálának okaként, mintha a dokumentumokat sokszorosították volna, általában légzési nehézségekre vagy fertőzésre hivatkoznak. Néhány eredményt sikerült bevizsgáltatnunk, és kiderült, hogy valójában semmiféle fertőzés nem történt” – mondta el Milana Radisavljević.
Hasonló „halandzsákat” fedeztek fel a szülők az anyakönyvi hivatalokban is, ahol a gyerekeket név és vezetéknév nélkül jegyezték be, de külön-külön személyi számmal, még ha halottnak is nyilvánították őket.
„A dokumentációból úgy tűnik, hogy a gyerekek valahol a szülészet vagy kórház és a temetkezési vállalat közötti úton tűntek el, ugyanis a testük soha nem került el, nem temették el őket. A legkirívóbb eset nemrég történt, amikor az ügyészség azt válaszolta egy anyának, hogy nincs szükség semmiféle eljárásra, ugyanis az 1999-ben született gyermekének testét 2007-ben kremálták” – mesélte a lap munkatársának Radisavljević.
Mint mondta, az előttük álló nyomozások és egyéb elmaradt eljárások miatt vált szükségessé, hogy egy tartományi egyesületbe tömörüljenek, ugyanis helyben mindeddig semmiféle szervezetük sem volt, amely képviselhette volna az érdekeiket.