November 4-én lesznek a nemzeti tanácsi választások, erősítette meg a hírt a Szerbiai RTV-nek Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter. Az illetékes hangsúlyozta, hogy a nemzeti tanácsok feladata, hogy az adott kisebbség kulturális életével, oktatásával és tájékoztatásával, és nem pedig politikával foglalkozzanak.

A kisebbségi közösségek tagjainak lehetőségük nyílik, amennyiben ezt még nem tették meg, hogy feliratkozzanak a külön választói névjegyzékre, és ezáltal jogosultak legyenek részt venni a szavazáson, amelyet valószínűleg a hónap közepén írnak majd ki.

Szerbiában a lakosság 13 százaléka valamely kisebbséghez tartozik, ami egyedülállónak számít a régióban és Szerbia pedig büszke erre az adatra. Ružić hozzátette, ami a kisebbségek helyzetét illeti, sok mindenben példaértékű lehet Szerbia az Európai Unió országai számára, többek között kiemelte az oktatást, a munkavállalásnál való pozitív diszkriminációt.

Ősszel várhatóan 21 nemzeti tanácsot választanak újra, és hogy lesz-e 22. is, az az orosz kisebbség számától függ.

Az illetékes miniszter a kampány kapcsán azt mondta, várhatóan a politikai pártokhoz hasonló kampányra kell számítani, de hozzátette, hogy a nemzeti tanácsoknak apolitikusnak kellene lenniük.

Az, hogy közvetlen nemzeti tanácsi választások lesznek-e attól függ, hogy az adott kisebbség legalább negyven százaléka feliratkozott-e külön választói névjegyzékbe.  A szerbiai magyarok esetében ez 113 560 aláírást jelent.