A nemzeti összetartozás erejéről immár hagyományosan, minden évben szerveznek panelbeszélgetést a tusványosi szabadegyetemen.

A tábor harmadik napjának egyik központi rendezvénye A nemzeti összetartozás ereje! panelbeszélgetés volt, a magyar kormány képviselőinek és a Kárpát-medence magyar érdekvédelmi szervezetei vezetőinek részvételével. Példaértékű a magyarság helyzete Szerbiában – ez is elhangzott a tusványosi nyári szabadegyetemen, tudósít a helyszínről a Pannon RTV.

Hogy mekkora érdeklődésre tart számot a téma a nemzeti összetartozás erejéről, bizonyítja az is, hogy már fél 10-kor megtelt a Lőrincz Csaba sátor. 12 résztvevő foglalta el helyét, egyetlen másik panelbeszélgetésnek sem volt még ennyi szónoka. Bevezetőjében Répás Zsuzsanna kiemelte: igen gazdag volt az elmúlt egy év nemzetpolitikai eseményekben. Pozitív irányúakban és sajnos olyanokban is, amik nem keltettek jó reményeket bennünk – mondta a Magyar Művészeti Akadémia főosztályvezetője, nemzetpolitikai szakértő.

„Az európai kisebbségjogi polgári kezdeményezés, a Minority Safe Pack aláírásgyűjtésének sikerétől elkezdve, megkérdőjelezhető és megdöbbentő bírósági ítéleteken át, egészen a KMKSZ székházának felrobbantásáig, minden volt ebben az esztendőben.”

A külhoni magyar politikai vezetők egyetértettek abban, hogy rendkívüli jelentősége van az anyaország támogatásának, az egész Kárpát-medencében élő magyarok szempontjából. Budapest határozott válaszokat tud adni a globális geopolitikai kérdésekre, így a migráció problémájára is, ami az egyetemes magyarság jövőjét is meghatározza – hangzott el a panelbeszélgetés során.

A Szerbia és Magyarország között kialakított rendkívül jó viszonynak köszönhetően a vajdasági magyarság helyzete egyre jobb – többek között erről is beszámolt Pásztor István, a VMSZ elnöke.

— Az elmúlt egy év akár az oktatási törvénycsomag szempontjából, akár a nemzeti tanácsokról szóló törvény vonatkozásában, vagy az anyakönyvi és az önkormányzati törvény tekintetében azt bizonyítja, hogy ez a járható út. Azt tapasztaltuk itt ezen a panelbeszélgetésen is, hogy mindazok, akik ellenzékből próbálják a közösség érdekeit megvalósítani, azok messze sikertelenebbek, mint amilyen sikeresek mi vagyunk – mondta a VMSZ elnöke.

A vajdasági magyarság egy pozitív példa, hiszen egyebek mellett a megvalósulás állapotában van a kulturális autonómia – fogalmazott Semjén Zsolt. Magyarország miniszterelnök-helyettese hozzátette: ma Magyarország Szerbia legnagyobb támogatója. Többek között abban is, hogy felvegyék az Európai Unióba. A szerb-magyar kapcsolatok pedig történelmi csúcson vannak.

„A délvidéki magyarságnak két szempontból is meghatározó jelentősége van. Az egyik, ebben az aspektusban, hogy a magyar-szerb kiegyezés szempontjából, a másik pedig, mint bebizonyították azt, hogy amikor egységesek, össze tudnak fogni, van egy markáns vezetőjük, mint Pásztor István, akkor Belgrádban is komolyan kell őket venni, főleg ha a a hátuk mögött áll Magyarország.”

Fotó: Archívum