Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke megbeszélést folytatott Alexander Sorossal, a Nyílt Társadalom Alapítvány elnökével, írja az N1. A találkozón a nyugat-balkáni regionális együttműködésről, Szerbia uniós integrációjáról és gazdasági reformokról is szó esett, illetve a kis- és közepes vállalkozások támogatási lehetőségeiről, valamint az oktatás fejlesztéséről beszéltek.

Čadež és Soros egyetértett abban, hogy nagy jelentősége lenne egy közös gazdasági tér kialakításának a térségben, a vállalatok közötti kapcsolatépítés pedig jó hatással lenne a termelésre, a foglalkoztatottság növelésére is.

A kamara elnöke ismertette azokat a tevékenységeket, amelyeket a Nyugat-balkáni Kamarai Befektetői Fórumon keresztül valósítanak meg, és amelyek a kamarák üzleti érdekeit képviselik. Kiemelte, hogy ez a fórum jelenti a hidat a régió országainak vezetősége, a nemzetközi pénzügyi intézetek, államok és üzleti közösségek felé, ahogyan az Európai Unió intézményei irányában is.

Čadež bemutatta azt a közös regionális befektetési platformot is, amely a Nyugat-balkáni Kamara első közös eredménye: a www.investinsee.com-ot,  amelyen a potenciális beruházók minden, számukra fontos információt megtalálnak rajta.

A kamara elnöke és Soros rámutattak a fiatalok foglalkoztatásnövelésének fontosságára, illetve a kisebbségek és veszélyeztetett csoportok alkalmazására, amely kapcsán a Nyílt Társadalom Alapítvánnyal való együttműködési lehetőségekről is szó esett. A duális oktatás jó út a fenn említett célok megvalósítására, hangzott el.