A Szerbiában élők 43,6 százaléka vélekedik úgy, hogy rosszabbul él, mint öt évvel ezelőtt. 36,1 százalékuk szerint ugyanúgy él, mint öt éve. 19,5 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy jobban él, derül ki az Új szerb politikai gondolat folyóirat felméréséből.

A polgárok 60,4 százaléka azt mondta bevételeiből nem tudja megengedni magának, hogy elmenjen nyaralni. A telefonos közvéleménykutatást július 12. és 19. között végezték 1000 polgár között.

22,98 százaléka a megkérdezetteknek mondta azt, hogy megengedheti magának, hogy elmenjen nyaralni, anélkül, hogy valamit meg kellene vonnia magától, míg 16 százalék ezt csak akkor teheti meg, ha minden másról lemond, emelik ki az Új szerb politikai gondolat felmérésében, írja a Vreme.

Arra a kérdésre, hogy mit gondolnak, nőtt-e az utóbbi időben az erőszak, a bűnözés és veszélyben-e az emberek biztonsága, a megkérdezettek 69,2 százaléka igennel válaszolt, 22,3 százalékuk pedig nemmel.

Az Európai Uniós csatlakozást 46,5 százaléka támogatja a megkérdezett polgároknak, 14,8 százaléknak nincs álláspontja a kérdéssel kapcsolatban, míg a csatlakozást 38,7 százalék ellenzi.

A NATO-hoz való csatlakozást viszont a polgárok nyolcvan százaléka nem támogatja, az Oroszországgal való szövetséget pedig a megkérdezettek 60,8 százaléka támogatja, 23,1 ellenzi.

Arra a kérdésre, hogy kivel kötnének politikai-gazdasági együttműködést a válaszadók többsége, vagyis 37,3 százalék azt mondta, hogy függetlennek kell maradni, 27,6 százalék Oroszországot, 15,3 százalék pedig az Európai Uniót választotta.