A horvát tengerparton egyre jobban érezteti hatását a munkaerőhiány; a horvát média arról számol be, hogy például a takarítókért valóságos harc dúl a különböző szállásadók között.

Az előttünk álló öt hét számít a legfrekventáltabb időszaknak a tengerparti turizmust illetően, s most lesz a leginkább érezhető a munkaerőhiány is – írja a Slobodna Dalmacija napilap.

A horvát idegenforgalmi szakszervezet becslése szerint ebben az öt hétben mintegy tízezer dolgozóra lenne szüksége a szektornak. Hogy szinte lasszóval kell fogni a potenciális munkásokat, azt a naponta megjelenő rengeteg apróhirdetés is bizonyítja a lap szerint. A legnagyobb bajban az éttermek, a szállásadók és a bárak, kávézók vannak: a szállodáknak égető szükségük van szobalányokra, az apartmanokat bérbeadó családi vállalkozásoknak pedig takarítószemélyzetre, amely képes lenne karbantartani az egyre nagyobb számú kiadó szobát, lakást. Rövidre zárva: a csúcsszezon kezdetén már nemcsak szakképzett dolgozókra, hanem bármilyen dolgozóra is szükség van.

A lapnak egy bérbeadással foglalkozó vállalkozó számolt be arról, hogy öt apartmanjának tisztításáért egy takarítónőnek tízezer kunát (mintegy 1 350 eurót) fizet havonta. Arról is mesélt, hogy a nagy szállodák és turistaházak, amelyek kevesebbet fizetnek a személyzetnek, nem képesek megtartani például a szobalányokat a 3500-4000 kunás (470-540 eurós) fizetésekkel: a dolgozók inkább felmondanak és elmennek apartmanokat takarítani. Igaz, a fizetés jobb, de ez nem állandó és nem bejelentett munka, nem jár hozzá nyugdíj- és egészségbiztosítás sem, mégis sokan vállalják.

A szállásadással foglalkozó regisztrált objektumok száma az idén Horvátországban 14.3 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva, ami mintegy 57 000 fekhellyel jelent többet. Ezeket a lakásokat, apartmanokat minden vendég távozása után ki kell takarítani – márpedig a városokban ez akár heti 3-4 alkalmat is jelenthet apartmanonként, tekintettel arra, hogy a turisták szokásai is változnak, egyre többen egészen rövid időre vesznek igénybe egy-egy szálláshelyet. A takarításért járó fizetség nagyon eltérő: egy városban lévő, kis apartman tisztítása 50 kuna (6,5 euró) , míg a szigeteken található nagyobb apartmanok karbantartásáért alkalmanként akár 400 kunát (55 eurót) is elkérnek a munkások.