Az egész Európai Unióra nézve súlyos következményei lennének, de lehet, hogy szakít a Fidesszel mostani európai pártcsaládja – mondta Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője, aki  többek között erről is beszélt a Népszavának adott interjújában.

Több ízben is felvetődött már brüsszeli politikai körökben a lehetőség, hogy a Fideszt kizárják pártcsaládjából, az Európai Néppártból, azonban a magyarországi kormánypárt mindig cáfolta ezeket az információkat. Első ízben történt meg tehát, hogy egy fideszes politikus nyíltan elismeri: fennáll ez a lehetőség is. A kérdésre ugyanis, hogy kizárják a Fideszt az Európai Néppártból, az EP-képviselő a következőket válaszolta:

– 2018. július 19-én, amikor beszélgetünk, azt mondanám, nem. De holnapra változhat a helyzet, minden nagyon cseppfolyós. Lehet, hogy eljutunk idáig is. A néppárton belül van egy baloldali szárny – a Benelux államok, a svédek, a portugálok egy része –, akik kényelmetlenül érzik magukat velünk egy frakcióban. De mi történik, ha kizárják a Fideszt? Én feltettem egyszer-kétszer ezt a kérdést már, és nem kaptam választ. Pedig ez nagyon fontos – mondta Schöpflin György, aki arról is beszélt: az EP-ben eleve nehéz egy pártot kizárni a frakcióból. „Egyéneket lehet (érdekes, hogy ez éppen a frakciószabályzat hetes cikkelye), de arra nincs szabály, hogy egy egész nemzeti delegációt kizárjanak. Egyénileg hogy zárnak ki? Majd kiállítanak minket a pódiumra, és egyenként szavaznak rólunk? Emberileg ez milyen lenne már?“ – vetette fel Schöpflin György, hozzátéve: amennyiben ez mégis megtörténik, a Fidesz komolyabban veszi Matteo Salvini, az olasz Észali Liga elnökének (és Olaszország belügyminiszterének) ajánlatát, hogy legyen az Európai Parlamenten belül egy eurókritikus csoport, a Ligák Ligája. „És akkor mindenki szembenézhet majd a következményekkel. Létrejön egy blokkoló kisebbség, ami megvétózza mondjuk az új költségvetést. Működésképtelen lesz az egész EU. Vagy nem lehet majd új uniós biztost választani, mert ezek a »felforgatók« majd belekiabálnak a konszenzusba, amivel eddig mindig megválasztották a biztost. Én elkerülném ezeket a következményeket“ – mondta Schöpflin György, aki a jövő évi EP-választásokkal kapcsolatban elmondta: valószínűnek tartja, hogy a Néppárt és a szocialista frakció létszáma is csökkenni fog. Emellett biztosnak tartja, hogy az EP beveti Magyarország ellen az atombombának tartott hetes cikkelyt: „A négy baloldali frakció kivétel nélkül megszavazza majd. Sőt, vélhetően a Néppártból is lesznek, akik egyetértenek vele. A nagy kérdés csak az, hogy megkapja-e a kétharmados többséget. Más kérdés, hogy miképpen kezeli az ügyet a Tanács“ – szögezte le az EP-képviselő a Népszavának adott interjúban.