Soha nem volt még ennyire alacsony a Vajdasági Rádió és Televízió (VRT) informatív műsorainak nézettsége, mint amilyen eredményt a legutóbbi felmérés adait hoztak, néhány múlt heti műsort pedig egyetlen néző sem követett. A felmérést az AGB Nielsen Media Research médiakutató intézet készítette, eredményeit pedig a VOICE, vagyis a vajdasági kutató-elemző központ hozta nyilvánosságra. Mint kiderült, a VRT egyes csatornájának adásait július 13. és 15. között alig négyezer néző kísérte figyelemmel, ami a lakosság 0,2 százalékának felel meg.

Három évvel ezelőtt ugyanez az arány még 0,89 százalékos volt a négy évnél idősebb vajdaságiak körében. Akkor egyes műsoroknak, mint a délután ötórai Híradónak vagy a Državni posao, Politbiro, Razglednice és a Petkazanje című adásoknak még ötvenezres nézettsége volt, sőt a híradót olykor száznégyezer néző is figyelemmel kísérte – olvashatjuk a VOICE honlapján a www.voice.org.rs internetes címen.

Ehhez képest jelentős visszaesést jelent, hogy a délutáni híradót szombaton, július 14-én mindössze 3886 néző kísérte figyelemmel, másnap pedig már csak 2551-en nézték, ami azt jelenti, hogy az adott pillanatban tévé előtt ülő vajdaságiak alig 0,14 százaléka kapcsolt ezekre az adásokra.

Ha összehasonlítjuk ezeket az adatokat a VRT egyes csatornájának vezetőségében 2016 májusában történt jelentős változások előtti időszakkal, akkor láthatjuk, hogy ekkor kezdődött a nézettség zuhanása is. A délutáni híradót például 2015 januárjában még átlagban 77.762 néző követte rendszeresen, amivel kiugróan ez volt akkoriban a VRT egyes csatornájának legnézettebb adása – értékelte a VOICE.

Mindössze 144 néző kapcsolt mőlt szombaton a Ritam Exita 2018. című rendkívüli adásra, amely este hétkor, vagyis főműsoridőben került képernyőre, másnap pedig már valamivel többen, 772-en nézték.

Az elemzés felhívja a figyelmet arra is, hogy a nézettségi adatokat a korábbi gyakorlat szerint minden héten elemezték a televízió illetékesei, de a változások óta a szerkesztők többségének betekintése sincs ezekbe a felmérésekbe. A lesújtó adatokat a VRT programtanácsának tagjai sem ismerik, ugyanis Sonja Kokotović műsorigazgató, valamint Nenad Ćaćić fő- és felelős szerkesztő arról tájékoztatta őket, hogy nem is állnak rendelkezésre ilyen adatok.

„Az VRT egyes csatornája műsorainak minőségéről és nézettségéről gyakorlatilag nem is készülnek elemzések, mióta Sonja Kokotović i Nenad Ćaćić vezeti az intézményt. Másfelől pedig, ki emlékszik már arra, hogy a korábbi vezetőség leváltását 2016 májusában épp a nézettség esésével indokolták” – írja a VOICE.