Egy röpke hónap alatt vált az ismeretlen edző, Zlatko Dalić a labdarúgó-világbajnokság ezüstérmes csapatának világhírű szövetségi kapitányává – írja a Blicsport a horvát szakemberrel készített interjú bevezetőjében.

A belgrádi lap arról faggatta Dalićot, hogy véleménye szerint Szerbia a vébén miért nem tudott akkora sikert elérni, mint a horvátok.

– Szerbiának nagyszerű játékosai vannak, hatalmas egyéniségek, viszont egyszerűen szükség van arra, hogy egységbe kovácsolódjanak, hogy kiválóak legyenek a csapaton belüli viszonyok. Mladen Krstajić mindent megtett ennek érdekében. Higgyék el, ha elveszítettük volna az első csoportmeccset, mi sem jutunk el idáig, egyszerűen egyforma a mentalitásunk. A horvát válogatottnak is tíz évig hiányzott az az apró valami, az a szikra, ötször játszottunk pótselejtezőt. A világbajnokságra való felkészülés ideje alatt arról beszéltem, nem elég csak kiváló nemzedékkel rendelkezni, amely soha nem mutatta meg magát teljes egészében. A csapaton belüli viszonyok a legfontosabbak. Ezeken javítottunk és ez hozta meg a sikert. Tehát a szerb válogatottnak ugyanazok a gondjai, mint amilyenekkel a horvát válogatottnak kellett szembenézni.

Arra a kérdésre, hogy tudott-e arról, hogy Szerbiában nagyon sokan szurkoltak a horvát csapatnak, a szövetségi kapitány a következő választ adta:

– Ez az egyetlen normális út, a politika nem érdekel. Tudom, ki vagyok, mi vagyok, tisztelem és értékelem más nemzetek tagjait. Azt kell néznünk, hogy ki milyen ember, nem pedig azt, hogy szerb vagy horvát. Az már idejétmúlt szemlélet. Nem kell visszatérnünk a múltba, a jövőbe kell néznünk. Mindenkinek köszönettel tartozunk Szerbiában is és az egész régióban is, aki nekünk szurkolt és támogatott bennünket. Remélem, élvezték a játékunkat. Én is szurkoltam Szerbiának, amikor a brazilokkal mérkőzött, szerettem volna egy szerb-horvát döntőt és erről többször nyilvánosan is beszéltem. Jó lett volna, ha így történik.

Novak Đoković a vébé ideje alatt több ízben kinyilvánította a horvát válogatott iránti támogatását. Dalić ennek kapcsán kijelentette:

– A játékosok állandóan lesték Đoković wimbledoni meccseit, szurkoltak neki. Minden elismerésem az övé. Ő nekünk szurkolt a vébén, mi neki a tenisztornán és ez így van jól.