Vajdaságba látogatott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével, Pirityiné Szabó Judittal, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetőjével, Babity Jánossal, a Szabadkai Főkonzulátus főkonzuljával, Hajnal Jenővel, az MNT elnökével három helyszínen tekintette meg azokat az egyházi-kulturális-oktatási nagyberuházásokat, azok munkálatait, amelyek Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulnak meg, tudósít a Vajdaság Ma és a Pannon RTV.

Vizesblokkal, mellékhelyiségekkel és szálláshellyel, eső esetére pedig védett térrel gazdagodik a hívők gyülekezőhelye Doroszlón. Egy 1200-1500 ember befogadására alkalmas terem is épül, ahol az év további napjain egyéb rendezvényeket, akár konferenciákat is tudnak tartani.

A doroszlói Szentkutat évente 15–20 ezer hívő keresi fel Kisboldogasszony napján, szeptember 8-án.
— Különösen fontos ez a létesítmény, mert itt Nyugat-Bácskában van, egy olyan pontja lehet a nyugat-bácskai térségnek, amelyik egyfajta motorja lehet a turizmusnak, egyfajta vonzerőt tud jelenteni, illetve itt a kisközösségeknek az összetartásában tud segíteni – hangsúlyozta Pásztor István.

Idén december elsején fejeződhet be a nagyberuházás, amelyet Magyarország 760 millió forinttal támogat.

— Ennek a zarándokhelynek a megépítését, illetve az itt készülő épületeknek az építését a Magyar Kormány ’16-ban döntötte el, ’16 év végén, hogy 760 millió forintos forrást biztosít ezeknek a beruházásoknak az elkészítésére, ’17 augusztusában történt meg az alapkőletétel és várhatóan ’18, tehát az idei év december elsején készülnek el az objektumok. December 31-e a határidő egyébként. Én nagyon remélem azt, hogy az év végén már nem csak a zarándokok, hanem az itteni magyarság, illetve a kárpát-medencei magyarság, és tegyük hozzá, a helyben lakó bunyevácok, svábok is tudják használni a szentkúti búcsújáró helyet, nem csak Kisboldogasszony napján, hanem az év minden napján – mondta a doroszlói látogatás alkalmával Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár.

Az építkezést megtekintette még Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, valamint Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja. Potápi Árpád János és küldöttsége a nap folyamán a vajdasági Nagybecskereken, Aracson és Szabadkán is megtekintette azokat a kulturális és oktatási nagyberuházásokat, amelyek a Magyar Kormány támogatásával valósulnak meg.

Nagybecskereken a Boldogasszony Iskolanővérek által 1880-ban alapított leánynevelő intézet felújítási munkálatainak folyamatába is betekintést nyerhettek. Potápi Árpád János államtitkár elmondta, hogy először Kövér Lászlóval és Pásztor Istvánnal elnök urakkal tekintették meg az épületet, közvetlenül azután, hogy az egészségügyi iskola kivonult a létesítményből, és már akkor megállapították, hogy jó állapotban maradt az egykori zárda, viszont teljes körű felújításra szorul az épület. A Magyar Kormány 650 millió forintot biztosított a felújítási munkálatokra.

— Már most lehet látni, hogy ez a Vajdaságnak, de talán lehet mondani, hogy a magyar nyelvterületnek az egyik legmodernebb bentlakása lesz, amelyet nem csak a kollégium céljaira, hanem kulturális és egyéb összejövetelekre, egyházi és civil rendezvényekre egyaránt használni lehet. Nyugodtan mondhatjuk, hogy Nagybecskereknek ez egy kulturális fellegvára lesz, amikor elkészül, és belakják az itteni emberek, a diáklányok – mondta Potápi.

Pásztor István, a VMSZ elnöke örömmel nyugtázta, a munkálatok jó ütemben haladnak, és hogy ez év végéig végezhetnek a felújítással.

A munkálatok helyszínén Szilágyi Mária, a Spes Alapítvány ügyvezetője mutatta be az épület minden szegmensén folyó felújításokat. Elmondta, hogy most főleg az építészeti munkálatoknál tartanak, megtörtént az épület vízszigetelése, a homlokzat újravakolása, Megtörtént a vezetékek elhelyezése, a villanyhálózat, a vízvezeték és a fűtőrendszer újbóli kialakítása, valamint az épület első részén már a cserépcsere is megtörtént. Emellett az első emeleten a szobák kialakítása is folyamatban van, az ablakok beépítését is most végzik.

Ezt követően az aracsi pusztatemplomnál tett látogatást Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikai államtitkár, valamit Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Értékmentési és nemzetpolitikai szempontból is fontos az aracsi pusztatemplom. A vajdasági magyarság egyik legkorábbi építészeti emlékének állapotmegőrzését, valamint egy látogatók számára készülő turisztikai központ kialakítását is szeretné anyagilag támogatni a Magyar Kormány. Magyarországi és vajdasági műemlékvédelmi szakemberekkel közösen már készültek erre vonatkozó tervek.

Szabadkán a délutáni órákban a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületén zajló felújítási munkálatokat tekintették meg, amely szintén a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően valósulhatnak meg.