A Szerbiai Katonai Szakszervezet ma azzal vádolta meg Aleksandar Vulin védelmi minisztert, hogy törvényellenesen vette igénybe a Dedinje Katonai Intézmény alkalmazottait, pártjának, a Szocialista Mozgalomnak megalapítása alkalmából szervezett rendezvényen. Az alkalmazottaknak ezért nem is fizetett semmit.

A szakszervezet közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy két teremfőnök, kilenc pincér és két szakács szolgálatait vette igénybe három órán át, teljesen ingyen.

— Amellett, hogy a védelmi törvény érthetően megfogalmazza, hogy a Szerbiai Katonaság tagjait semmilyen politikai párt, szervezet népszerűsítésére nem szabad használni, itt elsősorban erkölcsi kérdések azok, amelyek felmerülnek. Miért dolgoztak ezek az emberek, ingyen? Bármilyen ünnepély alkalmával azok, akik dolgoznak, megfelelő fizetséget kapnak a munkájukért. A Dedinje alkalmazottai nem egy munkaakcióra érkeztek, ahogy Ön fogalmaz, az Ön baloldali mozgalmába, vagy bármi legyen is az – írja a szakszervezet közleményében.

A levélben felhívják Vulin figyelmét arra, hogy a párt tagjaival egyeztessen és a párttagságból befolyó összeg egy részéből fizessék ki az emberek munkáját.

A szakszervezet azt is követeli a védelmi minisztertől, hogy magyarázza meg a közvéleménynek, hogy a katonai intézményt, vagyis a Szerbiai Katonaságot felhasználta-e pártcélokra?

— Legalább a törvényekkel összhangban járjon el, és írjon szerződést a jövőben azzal az állami intézménnyel, amely alkalmazottainak szolgáltatásait igénybe veszi. Ne szégyenítse magát. Ezek az emberek több mint kevés bérért dolgoznak így is, ezért, ha túlóráztatja őket, olyan mintha megbüntette volna a munkásokat. Arra pedig, amíg Alkotmánya és törvényei vannak ennek az államnak, senkinek sincs joga – hangsúlyozza közleményében a szakszervezet.

Aleksandar Vulin második napja Libanonban tartózkodik, ahol a Szerbiai Katonaság tagjait látogatta meg. A szakszervezet felvetéseire a nap végéig nem reagált.