Az Európai Unió magasrangú képviselője, kül- és biztonságpolitikai képviselője Federica Mogherini fogadta ma Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaçi koszovói elnököt. A megbeszélések szerint néhány héten belül folytatódnak majd az egyeztetések.

A találkozó után Vučić azt nyilatkozta, nem volt könnyű a délelőtti megbeszélés, Hashim Thaçi pedig egyenesen a legnehezebbnek jellemezte a mai találkozót.

Aleksandar Vučić rövid sajtónyilatkozatában azt mondta, két dolog kapcsán sikerült megegyezésre jutniuk:

— Az egyik az, hogy folytatjuk a tárgyalásokat, és találunk egy kompromisszumos megoldást, ami mindkét félnek megfelel,  a másik pedig, hogy mindenképpen megőrizzük a Belgrád és Prishtina közötti békés és stabil kapcsolatokat – mondta Vučić, majd annyit fűzött hozzá, nem tud többet mondani, de amennyiben egy mondatot kellene mondani a találkozóról azt mondaná, hogy az albánok és Hashim Thaçi mindent meg akarnak kapni, míg Belgrád a kompromisszumos megoldást keresi, amelyben egyik fél sem érezné megszégyenítve magát.

Szerbia elnöke hozzátette, a kompromisszumos megoldás tulajdonképpen azt jelentené, hogy egyik fél sem teljesen elégedett a megoldással. Hashim Thaçi egy dolgot vár Szerbiától, hogy elismerje Koszovó függetlenségét, de ez nem ilyen egyszerű, tette hozzá Vučić.

Koszovó elnöke Hashim Thaçi elmondta, az elmúlt hat év legnehezebb tárgyalásán vannak túl, de arra számít, hogy a következő találkozók egyre könnyebbek lesznek.

Hozzátette, ma olyan konkrét lépésekről is szó volt, mint amilyen Koszovó európai jövője.

— Látom a fényt az alagút végén. Sajnos Szerbia továbbra is a múltbéli mentalitásával lép fel. Vučićnak és Szerbiának fel kell fognia, hogy Koszovó tíz éve független állam, és hogy nem létezik kompromisszum ebben a témában – mondta Thaçi, majd hozzátette, hogy amennyiben megállapodás születik, akkor az Szerbia és Koszovó számára is megnyitja az utat az Európai Unió felé.