Szerbia és a nyugat-balkáni országok számára legalább 50, vagy 60 év kell, hogy elérjék az európai uniós átlagos életszínvonalat, írja jelentésében a brit Külügyi Bizottság.

A belgrádi Blic napilap közölte a jelentést, amelyet a Londonban közelmúltban megrendezett csúcstalálkozón mutattak be, és amelynek lényege, hogy az EU-csatlakozás szempontjából a Nyugat-Balkán hat országának rosszak a kilátásai. Az előttük álló számos akadály között említik a „gazdasági stagnálást”, valamint a folyamatos kétoldalú vitákat és a nemzeti alapú konfliktusokat.

Vučić: Nem fogtok Németországról álmodozni, három hónap múlva fizetésemelés lesz

Három, három és fél hónap múlva jelentős béremelésre számíthatnak az egészségügyi dolgozók – ígérte meg hétfőn Vrnjačka Banján Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök. Az államfő kijelentette: a reformok eredményei már jól láthatóak Vrnjačka Banján, amely változik és halad.

„A Nyugat-Balkán a 90-es évek háborúi után számos problémán tudott felülkerekedni, de még számos probléma terheli a régiót. A problémák egyre súlyosabbá válnak, a helyi elitnek pedig az az érdeke, hogy fenntartsa ezt a helyzetet”, áll a brit Külügyi Bizottság jelentésében.

A szerbiai szakértők is reálisnak tartják a brit jelentésben közzétett becsléseket, melyek szerint Szerbia csak 50, vagy 60 év múlva érheti el az európai uniós életszínvonalat. Ugyanakkor nem ezek az egyedüli becslések: a Világbank jelentése ugyanis további két lehetséges időpontot tartalmaz, az optimista becslés szerint 40, a legrosszabb becslés szerint pedig akár 200 évre is szükség lesz ahhoz, hogy a szerbiai polgárok olyan színvonalon éljenek, mint uniós társaik.

Vučić: Négy éven belül beköszönt az aranykor Szerbiában

Ha sikerül megőrizni a békét és a stabilitást, akkor a 2018-as és a 2022-es év között Szerbiában beköszönt az aranykor – mondta Aleksandar Vučić, Szerbia köztársasági elnöke. „Egyik évben sem lesz majd a növekedés 4-4,5 százaléknál alacsonyabb.

A brit Külügyi Bizottság jelentése kitér arra is, hogy negyed évszázaddal ezelőtt háború dúlt a Nyugat-Balkánon, amelyben a második világháború vége óta itt követték el a legszélsőségesebb erőszakot Európában a civil lakosság ellen, közölte a Blic napilap.