Tavaly és az idei év első három hónapjában Szerbia összesen mintegy 4,4 millió euró bírságot fizetett ki a fel nem használt hitelek miatt, az Államadósság-kezelő Igazgatóság adatai szerint.

Habár ez az összeg lényegesen alacsonyabb, mint öt éve, amikor Szerbia a jóváhagyott, de fel nem használt hitelek miatt több, mint nyolcmillió euró bírságot fizetett, de a büntetés összege még most is milliós nagyságrendű, ami arra utal, hogy a projektumok megvalósításával továbbra is komoly gondok vannak.

A nemzetközi pénzintézetek és hitelezők, mint például a Világbank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Európai Beruházási Bank (EIB), vagy az egyes országok kormányai kedvező kamat mellett nyújtanak hitelt a projektek támogatásához. Olyan országos jelentőségű projektumokról van szó, mint például a vasút-, vagy úthálózat építése és fejlesztése, a vállalatok korszerűsítése és hasonlók.

Amikor az állam nem halad a projektumok megvalósításával és nem hívja le a szerződésben megszabott határidőkre a pénzeszközöket, akkor büntetőpontokat fizet. Így például az EBRD a le nem hívott eszközökre fél százalék províziót számol fel. Szintén 0,5 százalékot számol fel az azeri kormány, míg a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank 0,75, az IBRD pedig 0,25 százalékot.

Az Államadósság-kezelő Igazgatóságnál hivatalosan elérhető adatok szerint Szerbia 2017-ben 3,3 millió euró bírságot fizetett, míg az idei év első három hónapjában 1,1 milliót.

Az Insajder értesülései szerint a hiteleszközök lehívásával többek közt a Szerbiai Vasutak, a Szerbia Útjai, a Srbijagas, és a Villanygazdaság vállalatok egyes projektumai esetén van késés, de a tízes közlekedési folyosó sem a tervezett ütemben épül. Az említettek támogatására még évekkel ezelőtt hagytak jóvá hiteleket, de a projektumok megvalósításában nem történt előrelépés.