Barna Tibor, a Szenttamásiak Szenttamásért polgárok csoportjának képviselője azzal vádolta meg a Szerb Haladó Párt által vezetett helyi önkormányzat tagjait, hogy különböző manipulációkkal és nyomásgyakorlással befolyásolták a vasárnapi voksolást, melyen a helyi közösségek tanácsaiba választottak új tagokat.

„Minden a régi, úgy ahogyan az nálunk az utóbbi időben lenni szokott, ha választások vannak. A helyzet azonban sokkal súlyosabb és bonyolultabb, mert ez már túlment minden határon” – nyilatkozta Barna a Beta hírügynökségnek.

Rámutatott: a szavazóhelyek számát huszonkettőről ötre csökkentették, és a polgárok közül senki sem kapott értesítést, hogy vasárnap szavazni kell.

Barna Tibor szerint nem tájékoztatták időben a polgárokat az új szavazóhelyekről, és csak vasárnap függesztették ki a régi szavazóhelyeken az információt, hogy hol is kell majd szavazni.

A Szenttamásiak Szenttamásért polgárok csoportja is elindult a választásokon, de a szavazóhelyeken nem lehettek jelen a lista képviselői, és megfigyelőiket is csak 13 óra után engedték be, közölte a sajtóval Barna és hozzátette: egyéb, már megszokott szabálytalanságokat is tapasztaltak, mint például a Szerb Haladó Párt szavazóinak szervezett szállítása a szavazóhelyekre.

Andrijana Milošev elmondta, hogy a választások előtt az SZHP aktivistái házaltak és csomagokat osztogattak szavazóiknak.

„Csak az SZHP szimpatizánsait értesítették, hogy választások lesznek” – mondta a Beta hírügynökségnek Milošev és hozzátette: a voksolásról hivatalos információt csak a község honlapján tettek közzé, pedig Szenttamáson nagyon sok polgárnak nincs internet-hozzáférése.

A nyitókép illusztráció, forrás: N1