Szombatról vasárnapra, 72 éves korában elhunyt a jugoszláv és horvát asztalitenisz legendás alakja, Dragutin Šurbek.

Šurbek az Európa- és a világbajnokságokon összesen harminchat érmet szerzett. 1979-ben Antun Stipančićtyal az oldalán férfi párosban világbajnok lett, 1983-ban pedig még egyszer aranyérmes lett a vb-n, akkor a szabadkai Zoran Kalinićtyal. Egyéniben 1971-ben, 1973-ban és 1981-ben is világbajnoki bronzérmes volt.

Šurbek 1946. augusztus 8-án született Zágrábban. Asztaliteniszezni az általános iskolában kezdett. Tizennyolc évesen bekerült a válogatottba, s a Zagreb nevű klubban játszott, amely később a Vjesnik Zagreb nevet vette fel. 1968-ban megnyerte az Európa-bajnokságot, s utána sorozatban nyerte az Eb és a vb érmeket is, valamint a nemzetközi tornákról is szállította a medálokat.

A világbajnokságokon tizennégyszer állhatott dobogóra (két arany-, két ezüst- és tíz bronzérem), a kontinensbajnokságokon huszonkét érmet gyűjtött (öt arany-, öt ezüst-, tizenkét bronzérem). A jugoszláv válogatott színeiben 503-szor, a horvát válogatottban pedig 15-ször állt asztalhoz.

„Šurbek különösen párosban volt kiváló játékos. Akiket láttam életemben játszani, s ilyenből azért volt jó néhány, közülük ő volt a világ legjobb párosjátékosa. Hihetetlenül gyorsan mozgott, és bődületesen erős volt. Ez a Zágrábi Tigris soha nem adta fel ”– mondta róla annak idején Berczik Zoltán, korábbi Európa-bajnok asztaliteniszező, később mesteredző.