A Magyar Nemzeti Tanács ülésén módosították az ösztöndíjprogram-határozatot, miszerint ha lehetőség van rá, a mostaninál többen is kaphatnak ösztöndíjat, és év közben is kiírhatnak pályázatot, tudósít a Pannon RTV.

2018-ban a Magyar Nemzeti Tanács nagyobb összegből gazdálkodhat, a tavaly decemberből fennmaradt pénznek köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy az MNT költségvetési kerete 1 milliárd 595 millió dinárról 1 milliárd 617 millió dinárra módosul. A javaslatot a tanácstagok egyhangúlag támogatták.

A testület napirendre tűzte a felsőoktatási ösztöndíjprogramra vonatkozó határozat módosítását is.

— A javasolt módosítás lehetővé tenné, hogy a tanács a lehetőségeivel összhangban újabb ösztöndíjpályázatokat írjunk ki az akadémiai év során, ezzel felkarolva közösségünkben azokat az egyetemistákat is, akik attól függetlenül, hogy nem részesültek ösztöndíjban az iskolaév kezdetén, önállóan belevágtak tanulmányaikba — mondta Jerasz Anikó.

Az MNT ezentúl nemcsak nyáron és ősszel írhat ki ösztöndíjpályázatokat, hanem az év más időszakaiban is. Mostanáig korlátozták az ösztöndíjazott hallgatók számát. A határozat módosításával lehetséges több egyetemista, akár magánegyetemekre járó hallgatók támogatása is, amennyiben megfelelnek a feltételeknek.

Eddig meghatároztuk, hogy 300 ösztöndíjast veszünk fel minden évben. A cél az, hogy lehetőséget adjunk arra, hogy a nemzeti tanács elnöke a jövőben, ha erre igény, mód mutatkozik és pénzügyi kerete is van, akkor ezt a számot megváltoztassa — magyarázta Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

A felsőoktatási ösztöndíjprogramra vonatkozó határozat módosítását szavazattöbbséggel fogadták el.