Horst Seehofer német belügyminiszter, korábbi bajor miniszterelnök tegnap tett egy amúgy is elég ízléstelen megjegyzést, amit valahogy a sors még ízléstelenebbé tett: Az Orbán Viktorral jóban lévő bevándorlásellenes politikus azzal viccelődött, hogy a 69. születésnapján pont 69 afgánt deportáltak Németországból, aztán kiderült, hogy az egyik afgán fiú pár nappal azután, hogy deportálták, meg is halt Afganisztánban, írja az Index.hu.

A 23 éves fiú már nyolc éve élt Németországban, vagyis még kiskorú volt, amikor Európába jött. A fiatal férfit lopásért letartóztatták és visszaküldték Afganisztánba egy olyan gépen, amelyen leginkább olyan afgánok utaztak, akiknek a menedékkérelmét elutasították Németországban.  Kabulban aztán hat nappal később találták meg holtan egy átmeneti szálláson, valószínűleg öngyilkos lett.

Seehofer vicceskedő kommentje és a haláleset miatt ellenzéki politikusok most azt követelik, hogy a belügyminiszter mondjon le, mert alkalmatlan a feladatára. A baloldali Linke képviselője, Jan Korte azt nyilatkozta, reméli, Seehofernek az arcára fagy a mosoly. Gyde Jensen, az FDP képviselője és a német parlament emberi jogi bizottságának elnöke pedig azt mondta, hogy Seehofer cinikus megjegyzéseiből ítélve nyilvánvalóan nem a megfelelő pozíciót tölti be a kormányban. (BBC)