A 2020-as tokiói olimpián a kajak-kenu számokban is két egység indulhat nemzetenként – jelentette be szerdán, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) sajtótájékoztatóján Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára – írja az MTI.

A sportvezető – aki az atlétikához és az úszáshoz hasonlította a kialakuló helyzetet – magyar szempontból rendkívül örömtelinek nevezte a módosítást. A nemi egyenlőség elve alapján a sportágban 9-9 női és férfi kvótát gyűjthet egy ország a játékokra, s egyesben és párosban lehet majd kihasználni azt, hogy nemzetenként a korábbi egy helyett két hajó indítható. Férfi és női kajakban 6-6, férfi és női kenuban pedig 3-3 indulási jog gyűjthető, így értelemszerűen utóbbi szakágakban csak egyesben lesz lehetőség két-két versenyző indítására.

Vékássy hangsúlyozta: Magyarország régóta vágyott erre a változásra, amely az egész magyar ötkarikás csapat számára pozitív. Hozzátette: az MKKSZ terveivel harmonizálva a MOB 2-4 kajak-kenus aranyéremre számít a japán fővárosban. Elárulta azt is, hogy a jövő héten Tokióba utazik egy MOB-küldöttség, s már a kajak-kenusok szálláshelyének kiválasztása is napirenden lesz.

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke úgy fogalmazott: a céljuk nem is lehet más, mint a maximális számú kvóta megszerzése.
„Az előttünk álló időszakban sok verseny vár ránk, de számunkra mind közül a legkedvesebb a jövő évi, szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz, amelyre nagyon készülünk. Sok újítást tervezünk mind a versenyzők és szurkolók kiszolgálása, mind a televíziós közvetítés terén” – mondta.