Hivatalosan is békét kötött, és visszaállította a kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatokat Etiópia és Eritrea kormánya.

A békemegállapodás közel húsz év után tesz pontot a két ország közti határvitára. Isaias Afewerki eritreai elnök és Abiy Ahmed etiópiai miniszterelnök hétfőn Eritrea fővárosában, Aszmarában írta alá a történelminek mondható megállapodást. A két ország vezetői húsz éve nem tettek egymásnál hivatalos látogatást, írja a 444.hu.

Az etiópok nem voltak hajlandóak elfogadni a hágai Nemzetközi Bíróság határvitában hozott döntését, amely a békemegállapodás része volt, és emiatt az etióp seregek a mai napig nem vonultak ki a vitatott területekről.

Abiy Ahmed, aki év elején került kormányra  és egyik első ígérete volt a határvita feloldása, június elején jelentette be, hogy 18 év után elfogadja és végrehajtja a 2002 óta halogatott békemegállapodást Eritreával. Ez azt jelenti, hogy az etiópok kivonulnak a vitatott határmenti területekről, köztük Badme városából.

A kormánydöntéssel, amit most a két ország megállapodása is megerősített, Etiópia Afrika egyik legvéresebb háborúját zárta le végleg, amely több tízezer ember életébe került 1998 és 2000 között. (BBC)