Erősítik a védelmi ipart, további 6 millió eurót fektetnek a Teleoptik žiroskopi vállalatba, írja a Pannon RTV.

Ezt jelentette ki a taktikai felszerelések és fegyverrendszerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó üzemben vasárnap Aleksandar Vučić. A szerb államfő Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszterrel és Ljubiša Diković vezérkari főnökkel érkezett.

Finommechanikai munkát végeznek az automatizált gépek és berendezések a zimonyi gyárban. A legkorszerűbb eszközöket állítják elő itt a védelmi ipar számára. A szerb elnök bejelentette a cégben dolgozók béremelését. A vállalat kivitele a négyszeresére nőtt az elmúlt években, tavaly mintegy 560 millió euró értékben exportált.

— A védelmi iparunknak, a rendszernek itt van az agya, a központja. Nagyon elégedett vagyok, hogy szorgalmas embereket láthattam itt, mérnököket. A hadtechnikai intézet fejleszt, a Teleoptik pedig gyárt. Jó, amíg együttműködnek, a mérnököknek is, és azoknak az embereknek, akik az ország eszének számítanak. Hamarosan jelentős fizetésemelés lesz, a munkásoknak is — mondta Vučić.

A vállalatot az elmúlt időszakban felújították és újabb munkaerőt alkalmazhatnak majd. A Szerbiai Katonaság gépparkjába így csaknem száz újfajta felszerelés érkezése várható. Tavaly a szerb kormány 7 millió eurót fektetett a cégbe, és bejelentették, hogy hamarosan 10 millió dolláros szerződést köthetnek. Itthoni és külföldi megrendelésekre egyaránt számítanak. A vállalat vezető fejlesztőnek számít a rakétavezérlésben.