– Szerbiának szándékában áll összehangolnia vízumpolitikáját az európai uniós tagság eléréséig Brüsszellel, mert az nagyobb biztonságot jelentene polgárai számára – jelentette ki Jadranka Joksimović, az EU-integrációs ügyekkel megbízott miniszter, tudatta az N1.

„Hiszem, hogy semmi oka annak, hogy vízummentességünk veszélyeztetett legyen“ – mondta Jadranka Joksimović a Kurirnak arra a kérdésre, hogy fenyeget-e az uniós vízummentesség megvonása amiatt, mert Szerbia egyes államok számára megszüntette a vízumkényszert, ami megnövelte a migránsok számát az Európai Unió tagállamaiban.

A miniszter elmondta: az uniós tagálamok figyelemmel kísérik azon állampolgárok mozgását, akik vízummentesen érkeznek az EU-ba, s ezt teszi Szerbia is, amely a Frontex tagjaival együtt nagyon felelősségteljesen ellenőrzi a helyzetet és a repterekre érkező utasokat.

„Szerbia 2015-ben, a menekültválság csúcsán is megmutatta, hogy felelősségteljesen viszonyul az EU államaihoz, de saját polgáraihoz is, hiszen tiszteletben tartotta a határellenőrzés során a megkötött megállapodásokat és részt vett a közös megoldások felkutatásában és végrehajtásában. Tagjelölt államként a i érdekünk is, hogy ezt a gondot a legmegfelelőbb módon lehessen rendezni“ – mondta Jadranka Joksimović.