Egyre több magyarországi üzletlánc veszi ki a hűtőiből azokat a fagyasztott zöldségféléket, amelyek valamilyen kapcsolatban állnak azzal a bajai céggel (Greenyard), amelynek termékeiről kiderült, hogy halálos áldozatokat követelő ételmérgezést okoztak. A visszahívásról a Szabad Magyar Szó már tegnapelőtt beszámolt.

Az elmúlt két nap folyamán a Penny Market, az Aldi, a Spar és a Tesco is bevonta a lisztéria-gyanús fagyasztott termékeket. A Penny Marketben a Jégkert márkájú termékeket, az Aldiban a Gartengold, a Sparban pedig több Iglo márkájú terméket visszahívtak, míg a Tesco jellemzően a sajátmárkés termékeit tüntette el a boltokból.

Péntek délután derült ki, hogy bizonyos Iglo termékek is olyan fagyasztott zöldségféléket tartalmaznak, melyek a bajai üzemből kerültek ki, ezért az üzletláncok egy része ezeket a termékeket is kivonta a forgalomból.

A magyar Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) azonnal megtiltotta az érintett bajai üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését megkezdte, a több különböző márkát is érintő termékkivonást Európa-szerte elindították.

Azt követően, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal vizsgálata kimutatta: egy bajai cég fagyasztott zöldségféléje fertőződhetett lisztériával, ami miatt kilencen haltak meg több uniós országban. Magyarországon nem tudni fertőzésről, Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban azonban összesen 47 megbetegedést regisztráltak.

A listeria monocytogenes baktérium fertőzése lázzal hányással, és fejfájással járhat. Hőkezeléssel viszont könnyen megsemmisíthető a baktérium, tehát annyi a teendő, hogy jó alaposan meg kell párolni, főzni a fagyasztott árut.