Mélyhűtött zöldségek visszahívását rendelték el az Európai Unióban. A Listeria monocytogenes baktériummal szennyeződött élelmiszerek egy magyarországi üzemből származtak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) arról tájékoztatott, hogy több európai uniós országban járványt okoztak a Greenyard mélyhűtött zöldség termékei a listeria monocytogenes baktérium jelenléte miatt.

 A Greenyard termékei a rendelkezésre álló információk szerint a magyarországi, bajai üzemből kerültek ki. A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonását Európa szerte elindították.

A Greenyard saját közleménye szerint a mélyhűtött kukorica, zöldborsó, bab, spenót és sóska termékeik érintettek, amelyeket 2016 augusztus 13 után gyártottak a bajai üzemben.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.

A Listeria monocytogenes gyakran előfordul élelmiszerekben és csak nagyobb baktériumszám mellett okoz megbetegedést. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A legyengült immunrendszerű személyek (csecsemők, várandós nők, idősek) jobban veszélyeztetettek.

A Listeria monocytogenes baktérium hő hatására elpusztul, ha az élelmiszer hőmérséklete a 75 Celsius fokot eléri, megelőzhető a fertőzés. Viszont a kórokozó jól tűri a hideget, a hűtőszekrényben könnyen elszaporodhat minden olyan élelmiszerben, amelyet hosszabb ideig tárolunk és fogyasztás előtt nem főzzük meg (például lágysajtok, zöldségsaláták vagy tejtermékek).

A vonatkozó közlemények itt olvashatók:
www.greenyard.group/investor-relations/press-release-documents
portal.nebih.gov.hu


FRISSÍTÉS (2018. július 6., KEI 20:05)

Több áruházlánc és forgalmazó elővigyázatosságból visszahívta Magyarországon azon termékeit, amelyek bármilyen módon köthetők a Greenyard Frozen Hungary Kft bajai üzeméhez. Közöttük Szerbiában is jelen lévő áruházlánc is van (Metro), nem árt tehát az óvatosság, vásárlás előtt ellenőrizzük a termék gyártóját.