Bemutatták Berlinben a modernizált adományperselyt. Ha beválik, jól jöhet majd például azoknak, akik szeretnének adakozni, de éppen nincs náluk készpénz. A miséken összegyűlő adományt is egyszerűbb lesz így az egyház számlájára tenni – írja a HVG.

Akár a boltokban, nemsokára néhány berlini evangélikus templomban is lehet majd paypasszal „fizetni”: elkészült a világ első elektronikus adományperselyének prototípusa, amelyhez elég lesz hozzáérinteni a bankkártyát, és a felajánlott összeg máris a közösségnél landol.

Az e-persely nagyjából hasonlít a hagyományos, „analóg” perselyre, de a nyelénél van egy chip és egy kis kijelző, oda lehet érinteni a bankkártyákat. PIN-kódot nem kell beütni. Paypasszal biztonsági okokból legfeljebb 25 euró adományozható egyszerre. Adhatnak ennél kisebb összegeket is a bankkártyások, ehhez a persely nyelén lévő kis skálát kell csak átállítani.

A készüléken zsák is van, oda dobálhatják adományukat azok, akik továbbra is inkább készpénzt adnának. Különlegessége még az is, hogy 3D-s nyomtatással állították elő.

A fejlesztők azt mondták: az ötlet megvalósításánál fontos volt számukra, hogy gyors megoldást találjanak, olyat, amivel az istentiszteletet nem zavarják. Ezért nem akartak például PIN-kóddal vacakolni.

Gondolnak azokra is, akik többet adományoznának 25 eurónál, de elektronikus úton. Számukra egy applikációt fejlesztenek, azon keresztül adhatnának pénzt az egyháznak, de a tervek között szerepel az is, hogy a kijáratokhoz bankkártyás terminálokat telepítenek, amelyeknél PIN-kód megadása után lehetne nagyobb összegeket adományozni – írta a Tagesspiegel.

Az elektronizáció megoldana egy másik régi problémát is az egyháznál: a vasárnapi istentiszteletek után összegyűlő nagy mennyiségű érmének egyre kevesebb bankban örülnek, és sokszor csak körülményes tudják a közösség számlájára rátenni az így összeszedett adományt. Ha elektronikus úton érkezne a bankba a pénz, azt sokkal egyszerűbb lenne kezelni.

Az elektronikus adományperselyt a tervek szerint ősszel vezetik be a Berlin-Stadtmitte egyházkerületben, és a hívek az első templomokban várhatóan decembertől használhatják adományozásra bankkártyájukat.