A médiák bejelentették, hogy a Szerb Köztársaság Kormánya, a miniszterelnök és az összes miniszter 2018. július 5-én Szabadkára látogat. E látogatás alkalmával bemutatják a Szerb Kormány tavalyi egész évi munkájáról szóló beszámolót.

Úgy véljük, a Szerb Kormány szabadkai látogatására semmi ok nincs, mert nincs mit ünnepelni.

Szabadkát és a környező településeket az elmúlt években több tízezer lakos hagyta el. A fiatalok elvándorlása különösen nagy, de az utóbbi időben a középkorúak is tömegesen hagyják el az országot. Az emberek nem sok lehetőséget látnak arra, hogy itt boldoguljanak. A város gondozatlan és szemmel láthatóan megy tönkre. A fejlesztési tervek helyben topogásnak tűnnek, miközben az idő rohan. A Népszínház felépítéséről és rekonstrukciójáról, a Palicsi- tó ökológiai rendezéséről szóló tervezetnek, az első kaszárnya minőségi értékesítésének, a Palics idegenforgalmi fejlesztésére vonatkozó tervnek megvalósítása, az új hulladékfeldolgozó építése vége nem látható, noha már minden határidőt túlléptek. A Zorka gyár helyének rendbetételéről és gazdaságos kihasználásáról szóló tervek, a Hadseregotthon épületének rendbetétele és a vízgyár felépítése várat magára, vagy a munkálatok csigalassúsággal haladnak előre. A külvárosi települések elnéptelenedtek, gazdaságilag tönkrementek, infrastruktúrájuk elavult. A polgártársaink többségének anyagi helyzete olyan súlyos, hogy szinte egyik hónapról a másikra élnek, a nyugdíjasok többsége pedig annyi jövedelemmel sem rendelkezik, hogy az alapvető életszükségleteit kielégítse.

A nepotizmus soha nem tapasztalt mértéket öltött, a hatalmon lévő párt teljes erővel azon fáradozik, hogy a saját tagjait juttassa a legjobb munkahelyekhez, a bűnözés és az üzérkedés olyan aggasztó térségünkben, mint amilyen a legrosszabb időkben volt. A helyi önkormányzat tehetetlensége, munkájának hatástalansága úton-útfélen tapasztalható. Az utóbbi időben az a hír terjed rólunk, hogy ellenfeleinknek legszívesebben „kitépnénk a nyelőcsövét és betoncipőt húznánk a lábukra”- a pöffeszkedő hatalmon lévőknek ilyen a viszonya a polgárokhoz. A politikai pártok úgy viselkednek, mintha az egyes közvállalatok és közintézmények a saját tulajdonuk lenne. A közszféra munkájában a szakértelem és felelősség csak töredékében tapasztalható. A Szerb Kormány látogatását úgy éljük meg, mintha ezzel a jelenlegi polgármestert támogatnák, ami elítélendő.

Sem nekünk, sem Önnek, sem a minisztereinek nincs mivel dicsekedniük. Szabadka, mint a köztársaság fejlett része, mint szép és gondozott város nem létezik többé. Csak elképzelni tudjuk, milyen lehet a helyzet az ország többi részén, ha Szabadka ilyen szerencsétlen sorsra jutott. Kíméljenek meg bennünket az üres ígéreteiktől és attól, hogy port hintsenek a szemünkbe.

Szabadka, 2018.07.04.

SZABADKA POLGÁRI MOZGALMA

DOSTA JE BILO – SZABADKA VÁROSI SZERVEZETE

DVERI – SZABADKA VÁROSI SZERVEZETE