Az egyik legnagyobb mobiltelefonokat gyártó cég, a HTC csőd előtt áll – a cég azt tervezi, hogy a tajvani gyárában 1500 munkásnak mond fel, ami mintegy egynegyede a cég által foglalkoztatott munkaerőnek.

Az ázsiai cég közleményéből az is kiderül, hogy a munkások számának drasztikus csökkentése az átszervezéshez kapcsolódik, s a vállalat vezetői abban bíznak, hogy ezáltal sikerül talpon maradniuk.

A HTC az utóbbi időszakban folyamatosan veszteséges volt, mivel a mobiltelefonokat gyártó cégek piacán igen erős a konkurencia, hiszen az Apple, a Samsung, a Xiaomi és a Huawei is komoly szerepet játszanak.

Az 1500 munkahely megszüntetése is bizonyítéka annak, hogy a HTC, amely egy időben meghatározó tényezője volt a piacnak, most az életben maradásért küzd.

Tavaly a HTC és a Google 1,1 milliárd dollár értékű szerződést kötött, amit sokan úgy kommentáltak, hogy a tajvani cégnek szüksége van még tőkére, hogy folytatni tudja a tevékenységét. A tranzakció részeként a Google átvette a HTC mobiltelefon tevékenységével kapcsolatos rész felét, s a szerződés szerint a kutatás és fejlesztés területén dolgozó, mintegy 2000 ember is a Google-hoz kerül. Jelenleg a HTC gyártja a Google Pixel és Pixel XL okostelefonjait.

A Reuters cikke szerint a HTC bevétele áprilisban éves szinten 55,5 százalékkal csökkent.