Horvátország a Dánia elleni tizenegyespárbajt 3:2-re megnyerve bejutott az Oroszországban zajló labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjébe. A rendes játékidő végén 1:1 volt az eredmény, s az állás a hosszabbítás során sem változott, igaz, Luka Modrić a 116. percben tizenegyest hibázott. A horvátok ellenfele a legjobb nyolc között a házigazda orosz válogatott lesz.

A találkozó első négy perce két gólt hozott: az első minutumban egy kapu előtti kavarodás után Jörgensen szerezte meg a dánoknak a vezetést (1:0).

Jörgensen gólja az első percben (fifa.com)

 

Nem sokáig örülhettek az észak-európaiak, ugyanis a dán védelem ügyetlenkedése után Mario Mandžukić elé került a labda, aki közelről nem hibázott (1:1). Amilyen jól kezdődött a találkozó, annyira leült a játék a folytatásban, s ellaposodott a mérkőzés. Mindkét oldalon akadtak félhelyzetek, de a védelmek, valamint a kapusok jól végezték a dolgukat (már amikor volt nekik), így a rendes játékidő végéig nem született újabb gól.

A dán védők ügyetlenkedése után a labda Mario Mandžukić elé került, aki azonnal élt a lehetőséggel (fifa.com)

A 115. percben Modrić remek kiugratása után Rebić kicselezte Kasper Schmeichel kapust, azonban a dán védőknek sikerült szabálytalanul megállítaniuk a horvát játékost, így nem lett gól, viszont Horvátország tizenegyeshez jutott. A tizenegyest Modrić végezte el, de gyenge és pontatlan lövését a dán kapus magabiztosan ölelte magához.

Luka Modrić büntetője (fifa.com)

 

A tizenegyespárbajt a dánok kezdték, Erikssen a kapufát találta el, Badelj büntetőjét pedig Schmeichel hárította. A második sorozatban Kjaer, illetve Kramarić is eredményes volt (1:1), s a harmadik sorozatban is ugyanez volt a helyzet, Krohn-Dehli, illetve Modrić sem hibázott (2:2). A negyedik dán, Schöne büntetőjét Subašić hárította, de Pivarić sem tudott gólt lőni, Schmeichel védte a lövést.

Az ötödik sorozatban Jörgensen lövését Subašić lábbal hárította, s mivel Rakitić magabiztosan lőtt a kapu jobb felébe, így Horvátország megnyerte a találkozót, s bejutott a nyolc közé.