Szerbia labdarúgó-válogatottja befejezte szereplését az Oroszországban zajló világbajnokságon, miután utolsó csoportmérkőzésén 2:0-ra veszített Brazíliától, így a Mladen Krstajić által irányított együttes az E csoportban a harmadik helyet szerezte meg a csoportelső brazilok, és a szintén továbbjutó, második helyezett svájciak mögött, akik az utolsó fordulóban 2:2-es döntetlent játszottak Costa Ricával.

Az első félórában a brazilok előtt adódott a legnagyobb helyzet, amikor a 25. percben a tizenhatosban kis szerencsével Neymar elé került a labda, aki a bal oldalról a védők szorongatásában kapura tudott lőni, s hogy nem lett gól belőle, azt a szerb csapat Stojkovićnak köszönhette, akinek sikerült belekapni a lövésbe. A 36. percben az ötszörös világbajnok megszerezte a vezetést, miután Coutinho remekül ugratta ki Paulinhót, akinek sikerült belepiszkálnia az átadásba, így a kifutó Stojković tehetetlen volt, mivel a labda átszállt a feje felett.

A brazil játékosok a vezetés megszerzését ünneplik a Szerbia elleni találkozón (fifa.com)

Az első játékrész végéig nem változott az állás, s a félidei statisztikából kiderült, hogy az első 45 percben a brazilok 58 százalékban birtokolták a labdát. A szerb válogatottnak nem volt egyetlen kaput eltaláló lövése sem, a braziloknak kettő volt, ebből az egyikből gól született. Az első félidő krónikájához tartozott még, hogy Marcelo a 10. percben megsérült, így helyére Filipe Luis állt be.

Mivel a csoport másik mérkőzésén Svájc megszerezte a vezetést Costa Rica ellen, így szinte biztossá vált, hogy Szerbia csak akkor juthat tovább, ha legyőzi az ötszörös világbajnokot.

Hogyan juthat tovább Szerbia a csoportból?

A továbbjutás szempontjából sorsdöntő mérkőzés vár ma este Szerbia labdarúgó-válogatottjára az Oroszországban zajló világbajnokságon. Mladen Krstajić kiválasztottjai az ötszörös világbajnok Brazília ellen lépnek pályára 20 órától. A csoportban jelenleg az első és a második, vagyis a továbbjutást érő helyen az említett Brazília és Svájc áll: mindkét együttes négy-négy pontot gyűjtött, míg Szerbia három ponttal a harmadik helyen áll, Costa Ricának nincs pontja, így ők, az utolsó forduló eredményétől függetlenül, már biztosan kiesnek.

A második játékrész elején Szerbia mezőnyfölénybe került, azonban gólhelyzetet nem tudott kidolgozni, viszont egy szerb szöglet után a brazilok gyors ellentámadást vezettek, aminek végén Neymar lőtt, de Stojkovićnak sikerült hárítania. A 60. percben Alisson, a brazilok kapusa egy jobb oldali beadást Mitrović elé ütött, aki fejjel megpróbálta azonnal a kapuba juttatni a labdát, azonban Thiago Silva térddel hárított, s a labda utána pont Alisson kezébe hullott vissza. A 64. percben szintén egy jobb oldali akció után Mitrović fejelhetett, de a labda pont középre ment, így nem okozott gondot Alissonnak.

Thiago Silva a brazilok második gólját szerzi (fifa.com)

A 67. percben Neymar szögeletét követően Miranda és Mitrović viaskodása során mindketten a földre kerültek, s ezt kihasználta Thiago Silva, aki a legmagasabbra ugrott a rövid saroknál, és megduplázta a brazilok előnyét (2:0).

Pár perccel később, szintén egy szöglet után Filipe Luis kemény, sarokra tartó lövését Stojković kiütötte. A mérkőzés hajrájában a brazilok átvették az irányítást, a szerb játékosok elfáradtak, így az ötszörös világbajnok játékosai kedvükre adogathattak. A mérkőzés végén Neymarnak még volt két helyzete, de a szerb kapus kétszer is védett.

E csoport, 3. forduló:
Szerbia–Brazília 0:2 (0:1)
MoszkvaSzpartak Stadion, vezette: Faghani (iráni). Góllövők: Paulinho a 36., Thiago Silva a 67. percben.


Szerbia: 
Stojković – Rukavina, Milenković, Veljković, Kolarov – Matić, Milinković-Savić – Tadić, Ljajić (Živković, 75.), Kostić (Radonjić, 85.) – A. Mitrović (Jović, 90.). Szövetségi kapitány: Mladen Krstajić.


Brazília:
 Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo (Filipe Luis, 10.) – Paulinho (Fernandinho, 66.), Casemiro, Philippe Coutinho (Renato Augusto, 80.) – Willian, Gabriel Jesus, Neymar. Szövetségi kapitány: Tite.

Borítóképünkön Paulinho gólja látható a Szerbia-Brazília mérkőzésen (forrás: fifa.com)