A szerbiai munkások Magyarországon főként olyan munkát vállalnak, amelyhez nem kell szakképesítés, elsősorban az autóiparban, írja riportjában a Blic. A fizetések 500-600 euró körül mozognak, ehhez fizetett szállás jár, valamint havonta egyszer hazalátogathatnak a dolgozók. Nagy számú ügynökség kínál munkalehetőséget  a szomszédos országban, és egyre többen mennek, annak ellenére, hogy a bérek elmaradnak a nyugati vendégmunkáséitól.

Jovanka J. például az autóiparban helyezkedett el, eddig próbaidőn volt, most várja, hogy megint mehessen. Azt mondja a munka nem túl nehéz, műanyag alkatrészeket kell összeszerelnie. Túlórázni is lehet, de az inkább választás kérdése. Az, aki szeretne szombaton is dolgozni, megteheti. Természetesen mindenki dolgozik, mert egyébként nem lenne elég jó a fizetés. Így legalább ezer eurót haza lehet hozni három hónap után — magyarázza.

A munkafeltételek szinte mindegyik gyárban hasonlók. Mindegyikük ötszáz eurós kezdő fizetést kínál, és hangsúlyozzák, hogy a magyar nyelvtudás nem kötelező.

Azok kereshetnek jobban, akiknek valamilyen szakvégzettségük van és főleg a fémiparban. Itt a fizetés meghaladja a 700 eurót is és ebben az esetben is fizetik a szállást, de még az útiköltséget is.

Az egyik ügynökségben azt mondták, amennyiben fizikailag nehezebb munkát vállal az érdeklődő, túlórákkal megkereshet akár 750 eurót is egy hónapban.

Az elmúlt egy évben az európai sajtó arról beszél, hogy Magyarország nem fogja tudni tartan a gazdasági fejlődés eddigi ütemét, mert munakerőhiánnyal küzd. A magyarok egy része ugyanis szintén nyugaton keresi a jobb megélhetést, ahol a bérek sokkal magasabbak.

Ami a Szerbiában található munkaközvetítő ügynökségeket illeti a Munkaügyi Minisztériumban azt mondják, hogy a tavalyi év folyamán mintegy 250-en dolgoztak ügynökségeken keresztül Magyarországon. Kiemelik, hogy a munkások mindenképp ellenőrizzék le, hogy az adott ügynökségnek van-e engedélye Szerbiában. Ezt megtehetik a minisztérium honlapján.