Azok után, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) pénzbüntetéssel sújtotta az albán sast formázó gólöröm miatt a svájci labdarúgó-válogatott két játékosát, az albán származású Granit Xhakát, és a koszovói albán szülőktől származó Xherdan Shaqirit, Koszovón egy pénzügyi alapot hoztak létre azzal a céllal, hogy összegyűjtsék azt a húszezer svájci frankot, amit a két játékosnak összesen fizetnie kell a FIFA-nak.

A gyűjtésbe a koszovói kereskedelmi miniszter is bekapcsolódik, aki jelezte havi járandóságát, mintegy kétezer eurót ajánl majd fel az alapnak.

Csak pénzbüntetés Xhakának és Shaqirinek

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) pénzbüntetéssel sújtotta az albán sast formázó gólöröm miatt svájci labdarúgó-válogatott két játékosát, az albán származású Granit Xhakát, és a koszovói albán szülőktől származó Xherdan Shaqirit. Mint ismeretes, a két játékos góljaival fordított Svájc a Szerbia elleni csoportmeccsen, s az ügy nagy vitát is kavart.

„Nem lehet pénzzel leírni azt az érzést, amit Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri szerzett nekünk, amikor a Szerbia elleni mérkőzésen ünnepelték a góljukat. Őket azért büntették meg, mert nem felejtették el a gyökereiket, nem felejtették el, honnan érkeztek” – mondta Bajram Hasani.

A kezdeményezés a Gofundme honlapon indították el, s elég rövid idő alatt, kedd reggelre 10 250 dollár gyűlt össze a tervezett 25 ezerből. A honlapon Xhaka és Shaqiri mellett Lichtsteiner neve is szerepel, vagyis az ő ötezer svájci frankos büntetését is kifizetnék a koszovóiak.

Click here to support Xhaka, Shaqiri and Lichtsteiner organized by Rilind Reka

This campaign is to raise money for the Swiss National Soccer Team players : Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri and Stephan Lichtsteiner. FIFA fined them as follows: Xhaka – 10,000 Shaqiri – 10,000 Lichststeiner – 5,000 For celebrating their victory by making the Albanian Eagle gesture. They…

A leírásban az is szerepel, ha a svájci válogatott nem fogadja el az adományt, akkor a teljes összeget jótékonysági célra ajánlják majd fel.