Szerbia ma két újabb csatlakozási fejezetet nyit meg az Európai Unióval, ezzel együtt tizennégyre nő a megnyitott fejezetek száma. A most megkezdett 33-as a pénzügyi és költségvetési rendelkezésekre, a 13-as pedig a halászatra vonatkozik, tudósít a Szerbiai Rádió és Televízió.

Szerbia integrációért felelős minisztere, Jadranka Joksimović szerint több fejezet megnyitására is lett volna lehetőség. Azt is  kiemelte, Brüsszelben pozitívan értékelik a reformokat és amennyiben felgyorsul a csatlakozási folyamat, Szerbia 2025-ben csatlakozhat az Európai Unióhoz.

A megnyitott tizennégy csatlakozási fejezetből eddig kettőt sikerül lezárnia Szerbiának.

A mostani pénzügyi és költségvetési rendelkezéseket szabályozóban többek között az áll, hogy Szerbiának milyen forrásokból kell majd fizetnie az Európai Unió kasszájába: a költségvetésből, az importált áru utáni vámadóból, valamint a hozzáadott értékadóból származó bevételből.

A halászat kapcsán megnyitott fejezet kapcsán a kormány bizakodó, ugyanis az Európai Unió kiváló piaca a halnak és a feldolgozott haltermékeknek, Szerbiára azonban komoly munka vár, hogy mindezt rendszerbe hozza, mondják az illetékesek.