A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) pénzbüntetéssel sújtotta az albán sast formázó gólöröm miatt svájci labdarúgó-válogatott két játékosát, az albán származású Granit Xhakát, és a koszovói albán szülőktől származó Xherdan Shaqirit. Mint ismeretes, a két játékos góljaival fordított Svájc a Szerbia elleni csoportmeccsen, s az ügy nagy vitát is kavart.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a két játékos provokáció miatt eltiltást is kaphat, de ebből semmi nem lett, ugyanis a FIFA szabályzatában erre az esetre nem szerepel semmiféle rendelkezés.

A nem megfelelő gólöröm miatt egy harmadik svájci labdarúgó, Stephan Lichtsteiner is pénzbüntetést kapott: neki 5000 svájci frankot kell fizetnie, míg Xhakának és Shaqirinek 10-10 ezer svájci frankkal lesz könnyebb a bankszámlája.

A FIFA közleménye szerint három másik ügyet is kivizsgáltak a mérkőzés kapcsán. Az egyik az volt, hogy a szerb szurkolók között politikai és sértő jelképeket láttak a lelátón, amiért a szerb szövetségnek 54 ezer svájci frankot kell fizetnie.

A másik pedig az, hogy a szerb szövetségi kapitány, Mladen Krstajić a meccs után a csatár Aleksandar Mitrović lerántása kapcsán tett elég erős nyilatkozatot, miszerint nem sárga vagy piros lappal büntetné Felix Brychet, a meccs bíróját, hanem a Hágai Nemzetközi Törvényszékre küldené, hogy ott ítéljék el, „ahogy a szerbekkel is tették“. A szerb szövetségi kapitány ezért a kijelentéséért 5000 svájci frankos büntetést kapott.

Slaviša Kokeza, a Szerb Labdarúgó-szövetség elnöke a BBC-nek adott nyilatkozatában a FIFA-t, valamint a szervezet bírói testületét kritizálta, amiért neki is, csakúgy, mint Krstajićnak, 5000 svájci frankot kell fizetnie.