A világ leggyorsabb motorsport versenysorozatának budapesti fordulóját úgy rendezik meg a hétvégén, hogy az a verseny félidejénél jár, így még semmi nem dőlt el és a pilóták számára nyitott a pálya, mint ahogyan a Duna Országház előtti, belvárosi szakasza is.

A Red Bull Air Race 2003 óta van jelen a műrepülés világában, az első versenyeket osztrák és magyar kezdeményezésre rendezték, melyben nagy szerepe volt Besenyei Péter műrepülő világbajnoknak. Ő volt az első, aki átrepült a Lánchíd alatt és maga sem gondolta, hogy ez a feladat a versenyprogram állandó részévé fog válni az évek során.

A bonyolult manőverezést megkövetelő versenyben a világ legjobb pilótái vesznek részt. Nem véletlen, hogy a pilóták száma 20 fő alatt marad, nagyon komoly feltételeknek kell megfelelni a jelentkezőknek ahhoz, hogy bekerülhessenek az indulók közé.

Egy versenyben legalább nyolc pilóta vesz részt (idén tizennégy). A pilonokból álló versenypályán úgy kell végigrepülni kis magasságon, hogy a lehető leggyorsabbak legyenek és közben a legkevesebb büntetőpontot szerezzék. Minden elkövetett hibáért plusz másodperceket írnak hozzá a versenyző eredményéhez.

Challenger és Master kategóriában lehet versenyezni. A Challenger (kihívó, utánpótlás) osztályban könnyebb teljesíteni a követelményeket, egyszerűbb a pálya, Budapesten például nem kell a pilótáknak átrepülni a Lánchíd alatt.

A versenypályák egyedileg tervezettek, általában víz felett kerülnek kialakításra, de szárazföldi pálya is van. Átlagosan 6 km hosszúak, legfontosabb elemei a légikapuk. A felfújható pilonok 25 méter magasak, elég erősek ahhoz, hogy az időjárást jól tűrjék, de egyben könnyen el kell szakadniuk, ha a repülőgép megérinti őket. Azt, hogy a szélben is mozdulatlanok maradjanak, különleges légbefúvókkal érik el, melyek a légáramlást és a nyomást szabályozzák a pilonban.

A Red Bull fontosnak tartja, hogy a világ legszebb helyszíneire vigye el a versenyt. Abu Dhabi, Cannes, Wiener Neustadt és a japán Chiba is rendszeresen otthont ad a műrepülés leglátványosabb versenysorozatának.

Szerbiának nincs versenyzője az idei sorozatban, Magyarországot a challenger kategóriában képviseli Genevey Dániel. Érdekesség, hogy ebben a kategóriában vesz részt a versenyben az egyetlen női pilóta. Franciaország színeiben Mélanie Astles történelmet ír, ugyanis ő az első női versenyzője a Red Bull Air Race-nek.

A szombati napon, a verseny időmérő edzésén a cseh Martin Šonka szerezte meg a vezető helyet, második helyen áll a japán Josihide Muroja, harmadik pedig Petr Kopfstein, ugyancsak Csehország színeiben. A mai napon a challenger és a master kategória elődöntőivel és döntőivel folytatódik a verseny.


Nyitóképünk, valamint fotógalériánk képei a szerző munkája