Csehországban nincs Red Bull Air Race forduló, így a budapesti versenyt érzi hazai pályának a negyvenéves pilóta, aki az Arany Lánchíddal (a győztesnek kijáró díjjal) búcsúzik a magyar fővárostól.

Cseh szurkolók is nagy számban voltak jelen a Duna két partján, rengeteg cseh zászlót lehetett látni a hétvégén a városban. Ahogy azt Šonka a díjkiosztó utáni sajtótájékoztatón elmondta, ez fantasztikusan jó érzés, de egyben nagy nyomás is volt, hiszen nem hagyhatta csalódni a rajongókat.

A második helyre repült be Mika Brageot, aki minden idők legfiatalabb francia műrepülője, 1987-ben született. Ő repül egyedül az MXS-R típusú versenygéppel, aminek jellegzetessége, hogy teljes egészében „karbongép”, így könnyebb a többi típusnál.

A harmadik helyet az ausztrál Matt Hall szerezte meg, aki jelenleg az összetett versenyben vezet. Az Ausztrál Légierő korábbi pilótája az Egyesült Államok Légierejénél is eltöltött három évet egy csereprogramban. A második öbölháborúban bevetésen is részt vett.

A Challenger (utánpótlás) kategóriában a lengyel Luke Czepiela állhatott a dobogó legfelső fokára, a magyar versenyző, Genevey Dániel harmadik lett.

Tizenkettedik alkalommal volt Budapest a leggyorsabb motorsport versenysorozat egyik állomása, jelen esetben éppen a középső.

A győztes Martin Šonka az Országház előtt emelkedik a Duna felett a Red Bull Air Race budapesti fordulójának döntőjében (Fotó: Szappanos Veronika)

A győztes Martin Šonka az Országház előtt emelkedik a Duna felett a Red Bull Air Race budapesti fordulójának döntőjében (Fotó: Szappanos Veronika)

Budapest a Red Bull Air Race-ben kiemelt helyet foglal el. Olyan, mint a Forma-1 esetén Monte Carlo. A pilóták nagyon szeretik a budapesti szakaszt, állandóan hangsúlyozzák, milyen különleges dolog ilyen gyönyörű Parlament és épített környezet előtt repülni, miközben tartanak is tőle, hiszen a verseny rajtja a Lánchíd alatti átrepüléssel kezdődik, ami után nagyon gyorsan kell pontosan berepülni a pályára közel 400 km/h sebességgel.

Az idei verseny „felgyorsult”, annak köszönhetően, hogy mindhárom napon nagyon hűvös volt, így a motoroknak kedvezett az időjárás és nagyobb teljesítményre tudták fogni gépeiket a pilóták.

A helyenként enyhén szitáló eső és a foci világbajnokság sem tántorította el a nézőket a Duna felett zajló vasárnap délutáni elődöntőtől és a döntőtől. A Red Bull Air Race népszerűségének egyik oka éppen az, hogy a nézők a két partról és a Margit-hídról is kényelmesen, tülekedés nélkül, ingyenesen figyelemmel kísérhetik a rendkívül látványos futamokat, a szünetekben pedig folyamatosan különleges légibemutatókat nézhetnek. Látható volt többek között a képregényhősöket valóssá formáló, levegőben röpködő Jet Pack Man, a Red Bull Alpha Jetjei, a magyar Gripenek. A két „zászlóshajó” pedig az Airbus A319-es áthúzás volt, majd a Boeing C-17-es teherszállító monstrum áthúzása, ami többször is ráfordult a Parlament előtti Duna szakaszra.

Bár a versenynek idén nincs szerbiai versenyzője, mégis akadt jugoszláv jelenlét egy érdekes hajó „személyében”. A verseny biztosításában játszott szerepet a Dunán az AM-31-es aknamentesítő hadihajó. Ez a hajó Belgrádban készült és az 1980-as évek elején került három társával együtt magyar tulajdonba. Akkoriban egyedülálló volt, hogy a Varsói Szerződés egyik tagállama kívülálló országtól szerezzen be hadihajót. A jugoszláv aknamentesítők azóta is szolgálatban vannak a Magyar Honvédségnél, az AM-31 feladata kiterjed a katasztrófavédelemre és protokolláris feladatokat is ellát, állami rendezvényeket biztosít.

A győztes Martin Šonka gépe a pilonok mögött a Red Bull Air Race budapesti fordulójának döntőjében (Fotó: Szappanos Veronika)

A győztes Martin Šonka gépe a pilonok mögött a Red Bull Air Race budapesti fordulójának döntőjében (Fotó: Szappanos Veronika)

 


Nyitóképünkön: Mika Brageot (b), Martin Šonka és Matt Hall (j) a Red Bull Air Race budapesti futamának díjkiosztója után. Budapest, 2018. június 24. (Galériánk fotói: Szappanos Veronika)