KÉRDÉS:

Szép napot!

A napokba belázasodtam olyan szinten, hogy 39,4 fokos volt a lázam, tegnap reggel elkezdett fájni a szemem ha fölfelé vagy lefelé nézek. Ennek az okát szeretném kideríteni, hogy miért fáj ennyire a szemem 19/F

VÁLASZ:

Kedves kérdező!

„Lázról akkor beszélhetünk, ha a testhőmérséklet 38,2 fok Celsius fölé emelkedik. Láz esetén bizonyos enzimatikus- és anyagcsere-folyamatok fölgyorsulnak és gyorsabbá válik a sejtek mozgása is. Ha ugyanis a szervezet – akár helyesen, akár helytelenül, hiszen idetartoznak az autoimmun betegségek és a szervátültetések is – azt érzékeli, hogy idegen anyaggal vagy kórokozóval kell megküzdenie, akkor azok elpusztítását hatékonyabbá akarja tenni. A láz pedig ennek egyik eszköze.

A láz leggyakoribb oka valamilyen banális – vírusos vagy bakteriális – fertőzés. Emellett állhat a háttérben valamilyen specifikus, bakteriális fertőzés, gyulladásos betegség (akár tüdőgyulladás, a húgyutak gyulladása, vagy a belek, illetve bármely belső szerv gyulladása). Okozhatja a problémát autoimmun betegség, szerv gyulladása, a hőszabályozás zavara, hormonbetegség, daganatos betegség, sőt még gyógyszerhatás is.”

A láz mindenképpen egy általános tünet, önmagában nem betegség, mindig keresni kell az okát, és az okot adó betegséget, állapotot kezelni, de néha – ha túl magasra szökik vagy pedig különösen veszélyeztetett populációba tartozik, aki lázas, pl cukorbeteg vagy várandós vagy nagyon fiatal esetleg nagyon idős ember– külön is csillapítani kell. (Az utóbbi időben sok szakember véleménye szerint a láz a test küzdelmét jelzi és extrém esetektől eltekintve nem kell külön csillapítani.)

A lázhoz hasonló általános tünet lehet még a fejfájás, végtag vagy izomfájdalom, borzongás, hidegrázás, leizzadás, akár szédülés is. Ha nem állandósul és elmúlik, én egy ilyen nem specifikus tünetként értékelem a szemfájást is, ami persze ha hosszan tart, intenzív vagy a lázas állapot után is megmarad, akkor akár valamilyen koponyán levő szerv gyulladására, betegségére is utalhat, pl. szembetegségre, arcüreggyulladásra.

Mire ez a válasz megjelenik, az átfutási idő miatt is, remélhetőleg már a láza is és a szemfájása is elmúlik, de ha nem, vagy hasonlóan ismétlődne, akkor beszéljen erről személyesen is az orvosával.

Üdvözlettel,
Dr. Bezzegh Éva