A közösségi médiában tette közzé pénteken családja a hírt, hpgy háromnapos kemény küzdelem után elhunyt Dragan Pečurica, az ismert topolyai környezetvédelmi aktivista.

Dragan Pečurica 1953 június 24-én született, az általános iskolát a Topolya melletti Szeghegyen végezte, majd természettudományi-matematikai szakirányú gimnáziumba járt, ezt követően pedig pedagógiai egyetemre iratkozott. A topolyai Csáki Lajos és Nikola Tesla általános iskolákban dolgozott.

Volt tehetsége a képzőművészethez és az íráshoz. Szinte nincs olyan topolyai, akiről ne készített volna portrét, emlékeztet a vojvodjanskevesti.rs. Gyakran mondogatta: „Igyekszem, hogy nyomot hagyjak magam után rajzaimmal, melyeket minden egyes diákomnak megrajzolok. Jancsi és Juliskaként elmegyek a sötét erdőbe, rajzaimmal jelölve az utat – nem azért, hogy hazatérjek, hanem hogy emlékezzek és emlékeztessek“.

Dragan Pečurica a szélesebb nyilvánosság számára a környezetszennyezés elleni tiltakozó megmozdulásaival vált ismertté. Rendíthetetlenül küzdött Topolyán a környezetszennyezők ellen, ami miatt több ízben is feljelentették. Noha nem sikerült elérnie, hogy a szennyezés megszűnjön és Topolya egy kicsit jobb hely legyen, sikerült neki a közösséggel megismertetni a gondokat és kitaposta az utat, amelyen érdemes haladni.

Nyugodjék békében!