A szerdán elfogadott Stop Soros törvénycsomag bizonyos rendelkezéseinek visszavonására szólította fel pénteken elfogadott állásfoglalásában a magyar kormányt a Velencei Bizottság, mondván, hogy azok súlyosan akadályozzák a törvényesen működő civil szervezetek tevékenységét.

A testület konstatálja, hogy több más európai államban is bűncselekménynek számít, ha valaki anyagi haszonszerzés céljából segíti az illegálisan érkező bevándorlók belépését, szállítását vagy tartózkodását, s ebben önmagában nem talál semmit, ami ellentétes a nemzetközi emberi jogi normákkal. A bizottság ugyanakkor nehezményezi, hogy az Országgyűlés által szerdán megszavazott törvény egyes előírásai „tisztességtelenül kriminalizálnak olyan szervezeti tevékenységeket, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül az illegális bevándorlás megvalósulásához”, mint például az információs anyagok készítését vagy terjesztését.

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete kifogásolja azt is, hogy a Stop Soros korlátozza a gyülekezési szabadságot, ezzel megsértve az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkelyét. Szintén aggályosnak tartják, hogy már a menekültek tájékoztatását és segítését is szabadságvesztéssel büntetné a kormány, véleményük szerint ez a szólásszabadság korlátozása.

Mindezek miatt a Velencei Bizottság következtetése az, hogy a Stop Sorost hatályon kívül kell helyezni.