Az utolsó vonat június 30-án gördül ki a belgrádi főpályaudvarról, amely 134 éve áll az utasok szolgálatában. A Topčider állomás lett immár a Belgrádot a montenegrói Barral összekötő járatok indulási helyszíne, a teljes vasúti érkező és induló forgalom pedig július első napjától a Prokop állomásra kerül.

Már most is egyre kevesebb szerelvény érkezik és indul a főpályaudvarról, a peronok egyre kihaltabbak, a sínpárokat lassan benövi a fű. Az új központi pályaudvar a Prokop lesz, Belgrád Központ néven – ennek az állomásnak azonban nincs még épülete sem, noha negyven éve tervezik a városatyák, hogy ide helyezzék át a központi vasúti utasforgalmat, emlékeztet az N1.

„Sem elméletileg, sem gyakorlatilag nem várható el, hogy a teljes áthelyezést egy év alatt véghez lehessen vinni, ugyanis intenzíven ennyi ideje dolgoznak a forgalom átterelésén. A pénz megvan, a tervek szerint az év végéig megkezdődnek a munkálatok, s a következő két évben a Belgrád Központ főpályaudvarnak új, korszerű közlekedési-üzleti épülete lesz, olyan, amilyen más európai városokban is található“ – mondta Nenad Stanisavljević, a Železnice Srbije munkatársa.

Közlekedési szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy még a belgrádiak zöme sem tudja pontosan, hol van a Prokop, s nem is tudja, hogyan kellene odajutnia. Felvetődik tehát a kérdés, hogy miért kellett siettetni a kiköltözést, miért kellett fél évvel előre hozni a főpályaudvar áthelyezését. Egyesek szerint azért, mert az Infrastruktura železnice Srbije vállalat így tudja minden kapacitását mozgósítani, hogy minél előbb befejezze azt a projektumot, amellyel 40 éve küszködik, mások szerint pedig azért, mert a régi főpályaudvar sínpárjai a Belgrád Víziváros tervezett területén húzódnak, így el kell távolítani azokat a gigaprojekt útjából.

Eközben a Belgrád-Bar vonal kivételével a teljes nemzetközi forgalom a Prokop állomásra költözik. Aki viszont Barból érkezik a szerb fővárosba, a kis topčideri állomásra fut be; a két műszakban dolgozó pénztár még majd bőven okoz fejfájást a külföldi utasoknak, arról nem is beszélve, hogy egyetlen városi járat közlekedik arrafelé