Szerbia labdarúgó-válogatottja, amely legutóbb 2010-ben szerepelt világbajnokságon, győzelemmel kezdte meg szereplését a 2018-as oroszországi vb-n, miután Mladen Krstajić kiválasztottjai Aleksandar Kolarov szabadrúgásból lőtt góljával 1:0-ra nyertek Costa Rica ellen.  Szerbia legközelebb június 22-én 20 órakor lép pályára Svájc ellen.

Az első negyedórában a Costa Rica-i válogatottnak volt két gólszerzési lehetősége, mindkétszer fejjel, de az első próbálkozás Stojković kezében kötött ki, a második pedig a kapu fölé szállt. Szerbia is veszélyeztetett, Ivanović laposan középre lőtt labdája azonban nem jutott el Mitrovićig. A szerb válogatott csatára az első félórában okozott néhány kellemetlen pillanatot a Costa Rica-i védelemnek, de a közép-amerikai játékosoknak sikerült kirúgniuk a labdát a 16-osból. A legnagyobb helyzetbe Sergej Milinković Savić került, gyenge lövését Navas hárította, de gyorsan kiderült, ha a Lazio játékosa be is lövi a helyzetet, akkor sem gól, mivel lesen állt, amikor átvette a labdát. A félidő vége előtt Calvo veszélyeztetett a tizenhatos környékéről, de a labda a gyengébbik lábán volt, s a lövés elkerülte Stojković kapuját.

A 43. percben Sergej Milinković ollózva veszélyeztetett, de a partjelző ezúttal is lest intett – az ismétlésből kiderült, tévesen, de Navas ennek ellenére bravúrral hárított.

Hiába birtokolta Szerbia hatvan százalékban a labdát, a Costa Rica-i válogatottnak kettő, a szerbnek csak egy kaput eltalált lövése volt az első játékrészben. A közép-amerikai csapat durvább volt, amit az általuk elkövetett 11 szabálytalanság is bizonyít, az 5 szerbbel szemben.

Az 50. percben óriási gólszerzési lehetőség maradt ki: Sergej Milinković remekül passzolt az ellenfél védői felett Mitrovićhoz, aki szemtől szembe került a Real Madrid kapusával, azonban Navasnak sikerült hárítania, Gamboa pedig az alapvonalon túlra lőtte a lecsorgó labdát.

Az 56. percben Guzman addig rángatta Mitrovićot, hogy a játékvezető ezt megunván, szabadrúgást ítélt a szerb válogatott javára, mintegy 25  méterről az ellenfél kapujától. A labda mögé Kolarov állt oda, akinek Matić intett, hogy ne kapkodjon, csak nyugodtan készüljön rá a lövésre, koncentráljon előtte. A Roma játékosa így is tett, s egy remek lövéssel, a szétnyíló Costa Rica-i sorfal között védhetetlen gólt lőtt.

A szerb vezetés természetesen azonnal megváltoztatta a játék képét, Costa Rica átvette az irányítást, Szerbia pedig akarva-akaratlanul átengedte a kezdeményezést, nem mellékesen abban is bízva, hogy egy labdaszerzés után akár meg is duplázhatja az előnyt. Az idő múlásával azonban eltűnt a közép-amerikaiak mezőnyfölénye, s nagyon kevés hiányzott, hogy Szerbia két góllal is vezessen: a 77. percben a jobb szélen Tadić szépen tette középre a labdát Kostić elé, azonban Navas éppen annyit tudott beleérni, hogy a szerb játékosnak ne sikerüljön a gólszerzés.

A 87. percben Mitrović került helyzetbe, de elveszítette az egyensúlyát, így nem tudott kapura lőni. A 90+3. percben Matić még kakaskodott egy sort az ellenfél kispadjával, de az eredményt ez nem befolyásolta. Costa Rica mindent egy lapra tett, volt is néhány félhelyzete, de gólt nem sikerült lőnie, mivel a szerb védelem derekasan állta a sarat.

A bírói ráadás hét perc volt, de az eredmény nem változott, így Szerbia három ponttal várja a második fordulót, amelyben Svájc lesz az ellenfele.

E csoport, 1. forduló:

Szerbia – Costa Rica 1:0 (0:0)

Szamara Aréna, Diedhiou (Szenegál). Góllövő: Kolarov az 57. percben.

Szerbia (4-2-3-1): Stojković – Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov – Milivojević, Matić – Tadić (Rukavina, 83.), Milinković Savić, Ljajić (Kostić, 70.) – Mitrović (Prijović, 90.).

Costa Rica (5-4-1)Navas – Gamboa, Acosta, Gonzales, Duarte, Calvo – Ruiz, Guzman (73.), Borges, Venegas (Bolanos, 60.) – Urena (Campbell, 67.).

A csoport másik mérkőzését, amelyen Brazília és Svájc méri össze erejét, vasárnap, közép-európai idő szerint 20 órától játsszák.