Négy hónappal a megalakulását követően hétfőn megkezdi munkáját az eltűnt csecsemők ügyeinek kivizsgálására alakult vegyes bizottság, melyet az állami intézmények és a szülők képviselői alkotnak.

Ezt Radiša Pavlović, az Igazságot és igazságosságot a babáknak (Za istinu i pravdu o bebama) elnevezésű egyesület elnöke, a vegyes bizottság tagja erősítette meg a Novostinak.

„A bizottság feladatai közé tartozik az is, hogy megállapítsa azoknak a felelősségét, akik éveken keresztül akadályozták a nyomozást” – mondta Pavlović és hozzátette: a szülők ragaszkodnak az igazsághoz és az igazságtételhez, mert a babákról szóló törvény csak a kártérítésről rendelkezik.

Legfeljebb tízezer euró egy eltűnt csecsemőért

Bekerült a szerb parlament eljárásába – az igazságügyi minisztérium által kidolgozott – az eltűnt kisbabákról szóló törvényjavaslat, azonban egyelőre még nem lehet tudni, mikor vitatják majd meg képviselők a beterjesztett javaslatot. Az viszont már kiderül a képviselőházi eljárásba került anyagból, hogy azok a szülők, akiknek a csecsemője nyomtalanul eltűnik, legfeljebb tízezer euró fájdalomdíjat kaphatnak az államtól.

Szerbia már évek óta halogatja a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán hozott ítélet végrehajtását, mely arra kötelezte az országot, hogy alkossa meg a jogi hátteret, hogy az ügyek megoldódjanak, a szülők pedig kártérítést kapjanak. Az Európa Tanács miniszteri bizottsága már több alkalommal szólította fel Szerbiát, hogy haladéktalanul hajtsa végre az ítéletet, legutóbb múlt héten csütörtökön.

„Tudom, hogy életben van!”

Eltűnt csecsemő szüleinek ítélt meg tízezer eurós kártérítést a nagykikindai bíróság az évek óta húzódó botrány kapcsán megszületett elsőfokú bírósági ítélet alapján. Az elmúlt évtizedekben több száz, de egyes becslések szerint több ezer csecsemő tűnt el gyanús körülmények között a szerbiai szülészetekről.