A tervek szerint év végén lehet megkötni a kelebiai szakasz átépítésére a kivitelezői tendert, amely a Budapest–Belgrád vasútvonal részeként újul meg. A tervezés és az építkezés összességében öt évet vesz igénybe, közölte kedden a Magyar Hírlap.

Mindkét konzorciumot alkalmasnak találta arra a Budapest és Kelebia közötti vasútvonal felújításának lebonyolításával megbízott Kínai-Magyar Vasúti Zrt., hogy ajánlatot adjon a konkrét kivitelezési munkákra. Mint azt a társaság lappal közölte, a részvételi szakaszban a CRE Konzorcium, valamint a Strabag-CCCC 2018 konzorcium nyújtott be ajánlatot, és mivel a gazdasági szereplők eleget tettek a pénzügyi, jogi és műszaki követelményeknek, megkezdődhetnek a tárgyalások. Ezek az ajánlatok már konkrét kivitelezési árakat is tartalmazhatnak, a szerződést pedig év végéig köthetik meg a felek. Ezután kezdődhetnek el a várhatóan két évig tartó tervezési és engedélyeztetési folyamatok, majd végül a beruházás, amely mintegy három évet vesz igénybe. Mindez azt jelenti, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal részeként a Soroksár–Kelebia szakasz a tervek szerint 2023-ra újulhat meg.

Mindkét nemzetközi konzorciumban magyar, európai és kínai gazdasági társaságok vannak jelen – közölte a Kínai–Magyar Vasúti Zrt. A részvételi szakaszban azokat a minimális alkalmassági feltételeket kellett igazolni, amelyeket az európai uniós irányelvek, a hazai és a nemzetközi szerződések meghatároznak, figyelembe véve például a cégek árbevételét, valamint eddigi vasútépítési tapasztalatait. Ajánlatot egyelőre a Soroksár és Kelebia közötti vonal felújítására lehetett adni, 2019 első felében lesz még egy tender a Soroksár–Ferencváros közötti szakaszra. A beruházást azért kell két szakaszban meghirdetni, mert a fővárosi vasútvonal esetében a tervezett városrendezés miatt új nyomvonalon épül a vasút. A beruházás megrendelője a MÁV Zrt., hitelt a Kínai Exim Bank nyújt.

Az első szakasz tervezett költségvetése 550 milliárd forint, az elvárt műszaki tartalom alapján viszont egy teljesen új vasútvonal épül. A vonalon ugyanis óránként 160 kilométeres lesz a szerelvények engedélyezett sebessége, megépül a második vágány, és új biztosítóberendezés létesül. A pályageometriát úgy alakítják ki a beruházó cégek, hogy a létesítmény alkalmas legyen a kétszáz kilométeres sebességű közlekedésre is. Ez utóbbi jelentős átrendeződést nem jelent, ugyanis jelenleg is szinte nyílegyenes a vasútvonal. Mivel ez a vonal áruszállítási korridor, a teherszállító vonatok miatt a vágányok 225 kilonewton tengelyterhelésre lesznek alkalmasak, és az állomásokon a fogadóvágányoknak 750 méter hosszúaknak kell lenniük. Az állomásokon az utasperonok magassága 55 centiméter lesz, amelyek az esélyegyenlőség érdekében minden utas számára megközelíthetők. Budapest és Belgrád között – a szerb szakasz átépülését követően – három és fél órára csökken a menetidő. Belföldön a személyszállító vonatok egy órával rövidebb idő alatt tehetik meg a 160 kilométeres távolságot, és az elővárosi utasok Kunszentmiklós–Tass és a főváros között is mintegy húszperces menetidő-csökkenéssel számolhatnak.