A szerbiai férfi és női tekeválogatott a romániai Kolozsváron megrendezett egyéni világbajnokságon összesen négy aranyérmet gyűjtött be a lehetséges hétből, valamint egy bronzérmet is szerzett. A válogatottak versenyét Szerbia nyerte meg Horvátország és Németország előtt.

A világbajnokság hőse egyértelműen az óbecsei Zavarkó Vilmos volt: a világ legjobb tekézője Kolozsváron is bizonyította, hogy miért tartják őt a tekézők között a legjobbnak. Zavarkó megvédte 2016-ban megszerzett világbajnoki első helyét sprintben és kombinációban, valamint ehhez hozzátett még egy aranyérmet, ugyanis Kolozsváron a klasszikus egyéni számban sem talált legyőzőre, így a négy szerbiai aranyérem közül három az ő nevéhez fűződik.

Zavarkó Vilmos a világbajnoki dobogó tetején átveszi az aranyérmet

A negyedik aranyérmet Jasmina Anđelković szállította, aki kombinációban lett világbajnok, s nem mellékesen a világcsúcsot is megdöntötte, ami most 890 fa. A szerbiai válogatott bronzérmét Igor Kovačić szerezte, aki a klasszikus egyéni szám elődöntőjében a torna legjobb mérkőzésén kikapott Zavarkó Vilmostól. Az óbecsei tekéző a döntőben a német Manuel Weiss ellen nyert 3,5:0,5-re (695:627).

„Az eddigi pályafutásom során soha nem sikerült még három aranyérmet begyűjtenem az egyéni világbajnokságokon. A döntő előtt az öltözőben az járt a fejemben, de jó lenne három első helyet begyűjteni” – mondta Zavarkó, aki hozzátette, a döntő nem volt könnyű, mivel eléggé fáradt volt már, s kicsit a koncentrációja is alábbhagyott, de szerencsére a szerbiai szurkolók átlendítették a holtpontokon.

Zavarkó pályafutása során eddig tizenhárom világbajnoki aranyérmet gyűjtött be, s ahogy mondta, ennek ellenére mindig van motivációja, amikor elkezdődik a verseny, mivel mindig egy cél lebeg előtte: a győzelem.