KÉRDÉS:

Tisztelt Éva doktornő!

Munkahelyet váltottam és azóta nem tudok idejében elaludni. Az új helyen, ahogy a nevéből is kiderül, minden új a számomra, most tanulom a dolgokat. Fáradtan érek haza, de este mégsem tudok elaludni, mert azon jár az agyam, mi lesz másnap, mi az az újabb újdonság, amit még nem tudok, de meg kell tanulnom, hogy a többiek elfogadjanak, befogadjanak közéjük. Sajnos az, hogy későn alszom el, a teljesítményemre is hatással van, nem kapcsolok olyan gyorsan, előbb fáradok el.

Lehet, hogy úgy gondolja, ez egy buta kérdés, mert majd idővel minden helyrejön, beletanulok az új munkába. De nem tudom, mikor lesz ez, s örülnék annak, ha bármit tudna javasolni.

Tisztelettel,
A/CS

VÁLASZ:

Kedves Kérdező !

Bár nem ismerem a körülményeit, az életkorát, a testi és lelki egészségi állapotát, feltételezem, hogy amibe került, az pszichológiai értelemben egy olyan új helyzet, amihez kicsit nehézkes az alkalmazkodás.

Ez az állapot egy alkalmazkodási zavar, ami bármilyen életkorban komolyabb változáskor előjöhet. A stresszfaktorok között a munkahelyváltoztatás, még akkor is ha ezáltal kedvezőbb helyzetbe kerül az illető, előkelő helyen áll az első tíz között, az emberi és anyagi veszteségek után a sorban…

Az Ön helyzetében a nappali feszültség, nehezebb koncentráció, nehezített elalvás vagy akár átalvás is ennek a szorongásnak, készenléti állapotnak a tünete, nyílván az alvászavar is csak egy tünet. Ilyenkor látszik, hogy mennyire felkészületlenek vagyunk mi, emberek, lelki szempontból a változásokra, mennyire nincs az önvédelmi mechanizmusunkban a lelkünk túlfeszültségét befolyásoló „fegyverünk”. Persze el lehet(?) „egyszerűen” intézni a problémát, néhány napig, hétig enyhe, lehetőleg növényi altató, nyugtató szedésével, de fontos lenne, hogy ilyenkor lelkileg tehermentesíteni tudja magát az ember, hogy csökkentse az egyéb programok, megterhelések mennyiségét – ha teheti. Sajnos nincs eléggé a köztudatban, hogyan nyugtathatjuk meg magunkat saját eszközökkel, de aki pl. tud relaxálni, ismeri az autogén tréninget, annak alkalmazásával jelentős szorongásszint-csökkenést érhet el és ezáltal javulhat a teljesítménye és pihentetőbb lesz az alvása is.

Sosincs késő megtanulni ezt a technikát, vagy most ezt az alkalmat kihasználva pszichológiai segítséget kérni hogy a teljesítményszorongását uralni tudja.

Üdvözlettel,
Dr. Bezzegh Éva