Milan Krkobabić, az Egyesült Nyugdíjasok Pártjának elnöke, regionális fejlesztési miniszter kijelentette: úgy értesült, hogy a nyugdíjasok novemberben, vagy januárban már a megemelt összeget kapják, miután visszavonják a nyugdíjak ideiglenes csökkentéséről szóló törvényt.

„Úgy értesültünk, hogy ez vagy novemberben, vagy januárban történik meg, ami azért nem éppen mindegy. Ha a pénzügyi helyzet megengedi, akkor már novemberben. Most a konkrétumokat várom, mert ezek még csak általános értesülések” – mondta az állami televízióban (RTS) Krkobabić.

Visszavonják a nyugdíjcsökkentésre vonatkozó törvényt

Visszavonják a nyugdíjak ideiglenes csökkentéséről szóló törvényt – jelentette be Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök. Az államfő azt mondta: a döntést közösen, a gazdasági mutatók alapján hozták meg, ugyanakkor ez egy politikai döntés is. „Ebben egyetértés van köztem és Ana Brnabić kormányfő között, de a döntést a társadalom nagy része is helyesli.

A miniszter rámutatott: szükséges megreformálni a nyugdíj- és rokkantbiztosítási rendszert, hogy ne ismétlődjön meg a 2014-es válság.

„Egyre több a nyugdíjas, a munkavállalók száma pedig csökken. Kénytelenek vagyunk komoly reformokat végrehajtani. Ebben pedig részt kell venniük a legszakavatottabbaknak” – mondta Krkobabić.

A szerb kormány pénteken közölte, hogy az év végéig elfogadják a javaslatot a nyugdíjak ideiglenes csökkentéséről szóló törvény visszavonásáról, és ezzel hatályát veszíti a 2014-ben foganatosított csökkentés. A nyugdíj összege várhatóan nyolctól tizenhárom százalékkal emelkedik majd.

Nyitókép: N1