Ígéret szép szó, ha betartják úgy jó – ritkán történik meg Szerbiában, hogy az illetékesek által beígért dolgok a kimondott határidőig elkészülnek és működőképesek lesznek. A kivétel viszont erősíti a szabályt, így a Szerbiai Belügyminisztérium (MUP) és a Szerbiai Autó-Motoros Szövetség (AMSS) együttműködésének köszönhetően a batrovci határátkelő után a horgosi, a preševói és a gradinai határátkelőknél is üzembe helyezték azt a kamerarendszert, amelynek segítségével az utazók a számítógépükön vagy a mobiltelefonjukon is megnézhetik, hány autó várakozik a határátkelő ki- és belépő oldalánál. A projektum a Pillanatnyi állás a határátkelőknél nevet kapta, és ide kattintva érhető el.

A honlapon a kamerák által továbbított kép lassan töltődik be, úgyhogy csak a türelmeseknek lesz lehetőségük arra, hogy a fotelban hátradőlve nézegessék, most éppen mennyien vannak a határon.

A belügyminisztérium által kiadott korábbi közlemény kitért arra is, hogy április 20-án még csak Batrovcinál működött a rendszer, viszont a nyári turisztikai idény kezdetéig a tervek között szerepel, hogy bekamerázzák az említett három határátkelőhelyet is.

„A turisztikai idényben az utazók sokszor több órát várnak a szerbiai ki- és belépésre is, s emiatt indítottuk el ezt a projektumot, amelynek köszönhetően a polgároknak lehetőségük nyílik arra, hogy igen egyszerűen információhoz jussanak arról, hogy mekkora várakozásra számíthatnak a határátkelőkön, valamint arról is, hogy érdemes-e egy másik útvonalat választaniuk” – mondta Rebić.

Az autó-motoros szövetség honlapján arról is írnak, hogy a kamerarendszer által továbbított felvételek hamarosan az AMSS mobiltelefonos applikációján keresztül is elérhetőek lesznek.

Az AMSS honlapján már jó ideje meg lehet nézni, mi újság a főváros egyes pontjain. Ide kattintva ezt bárki megteheti.