Nem köt új megállapodást Szerbiával a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mindaddig, amíg a szerb kormány ki nem nevezi az új pénzügyminisztert – közölte az IMF belgrádi küldöttsége pénteken.

Ana Brnabić kormányfő azonban nem ilyen borúlátó: az N1-nek nyilatkozva kijelentette: biztos benne, hogy az új megállapodás még a nyár végéig megszületik. „Egy lépésre vagyunk a megállapodástól. Biztos vagyok benne, hogy a kontraktust a nyár végéig aláírjuk és megkezdjük a további strukturális reformokat” – mondta a kormányfő, aki szerint az új pénzügyminiszter kiválasztásánál fontos szempont lesz, hogy az illető támogatni tudja ezt a megállapodást, hiszen személye kulcsfontosságú lesz az egyezség végrehajtásában.

Dušan Vujović pénzügyminiszter május 7-én nyújtotta be lemondását személyes okokra hivatkozva. A 66 éves közgazdász négy évig vezette a pénzügyi tárcát, korábban néhány hónapig gazdasági miniszter volt. Az új tárcavezető kinevezéséig Ana Brnabić miniszterelnök látja el a pénzügyminiszteri feladatokat.
A Világbank korábbi tanácsadójaként is működő Dušan Vujović volt az, akinek közvetítésével 2014-ben létrejött Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap közötti 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás, amelyet Belgrád sikeresen hajtott végre. Az IMF most közölte, amíg nincs kinevezett szakember a pénzügyminisztérium élén, nincs értelme komoly tárgyalásokba kezdeni.

A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége közölte: a szerb kormánnyal megegyeztek egy új megállapodás alapvető pontjairól, a részletekre viszont akkor térnek vissza, amikor az új pénzügyminiszter már átvette hivatalát. Az új megállapodás nem hitelt jelentene, hanem tanácsadásra és megfigyelői tevékenységre vonatkozna.