Hay Éva, a Köztes Átmenetek – a drog című szabadkai drogprevenciós kiállítás szerzője és rendezője írásban reagált a szerda este, a Vajdasági Televízió magyar nyelvű híradójában megjelent bejátszásra, amely arról szólt, hogy a jövőben Szabadkán nem lesz látható a Metamorphozis kiállítás.

A kiállítás szervezője levelében azt írta, hogy Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője tévesen indokolta meg, hogy miért nem működhet tovább a kiállítás.

„Nagyon sajnálom, hogy leveleim nem jutottak el Frakcióvezető Úrhoz. Hay Éva, mint a Metamorphosis kiállítás szerzője, tájékoztatom Önöket, hogy bármikor módjában állt és jelenleg is módjában áll Szabadka városának szerződést kötnie a Metamorphosis kiállítás működésére. Több, Szabadka Városának írt levelemben megírtam, hogy az elkövetkezendő 3,5 évre ingyenesen a szabadkai, vajdasági és bácskai fiatalok és felnőttek rendelkezésére bocsájtom.” – olvasható a levélben.

Megszűnik a Metamorphosis-drog című drogprevenciós kiállítás

Megszűnik az a nagy sikerű drogprevenciós kiállítás, mely 2006-ban a szabadkai önkormányzat kezdeményezésére épült fel, és amelynek szerzője Hay Éva budapesti mentálhigiénés szakember, a budapesti Köztes Átmenetek Kht. programigazgatója. Ennek létrejöttét annak idején a város mellett a tartomány és részben a magyar állam is támogatta.

Hay Éva május 13-án levelet írt Szabadka város képviselő-testületének, amelynek elnöke a VMSZ tisztségviselője, Bunford Tivadar.

Az alábbiakban néhány részt közlünk a levélből, amely bevezetőjében mindjárt egy erős mondat jelenik meg:

„A város, 2018 január 15-e óta, a programmal és velem, mint egy darab szemét, mely értéktelen és ide-oda lehet dobálni viselkedik. Ezek nagyon erős szavak, levelemből kiderül, miért használom e szokatlan kifejezést.”

A folytatásban Hay leírja, hogyan is jött létre a kiállítás, és mi szerepelt a szerződésben:

„2005-ben, Szabadka város önkormányzata nevében megkerestek, hogy építenék-e Önöknek egy helyi viszonyokra adaptált drogellenes kiállítást. Igent mondtam. 2006. szeptember 7-én erről szerződés született.

A szerződés tartalmazza többek között:

  1. Tájékoztatást kapok arról, hogy mi történik a kiállítással.
  2. 5 év múlva a szakmai és esztétikai igényeknek megfelelően felújítják a kiállítást.
  3. 10 év múlva a szerzői jogok lejárnak és közösen, kooperatív módon újra tárgyaljuk a folytatás lehetőségeit.”

A városi képviselő-testületnek írt levélből az is kiderül, hogy az Exspecto székhelyét a szerb és magyar nyelvű kiállításhoz igazították, alakították:

„Az Exspecto Mentálhigiénés Alapítvány melyet az önkormányzat, többek között a kiállítás működtetésére alapított, adta a helyet a kiállításnak. Sőt az intézmény számára kijelölt székhely aszerint lett kialakítva, átépítve, hogy a kiállítás szempontjait, figyelembe vegye. Több alkalommal álltam személyesen a tervek felett a jövendő központban. A beépítendő kiállítás anyagát egy kisebb kamionnal vittük az utolsó csavarig Magyarországról. Művészek és építők dolgoztak 1 héten keresztül a kiállító térben az előzetes tervek megvalósításán. Így szerves és beépített részévé vált az Alapítvány székhelyének… A program két nyelven működik/működött… Az évek során, kiállítás és az alapítvány egyre nagyobb hírnévre tett szert. A kiállítás önmagában nem működhetett volna olyan sikeresen, ha az Exspecto munkatársai nem használják ki adottságait és a programban rejlő lehetőségeket, fantasztikusan innovatívan. Számtalan hír jutott el hozzám arról, hogy a gyerekek és a felnőttek mennyire élvezik a kiállítást és mennyire meghatározza droghoz, a családjukhoz és általánosságban az emberekhez fűződő viszonyukat. Nem csak a szabadkai, hanem a bácskai és a vajdasági gyerekeket és felnőtteket is szolgálja/szolgálta a program.”

És akkor el is érkeztünk ahhoz a részhez, amely arról szól, hogy a kiállítás jogai 2016-ban lejártak.

„2016 végén lejártak a kiállítás jogai. Az Exspecto programigazgató asszonyával abban állapodtunk meg, hogy a következő évben térünk vissza a lejárt szerződés hosszabbítására. Döntésem oka az volt, hogy ne veszélyeztessem az Exspecto működését anyagilag a hátralévő 2016-os évben. 2016. szeptember 7-e óta úgy működik a program a mai napig, hogy nem történt meg a szerzői jogok további időre való megvásárlása, hosszabbítása.”

Majd következett az Igazgató Bizottság levele, amelyet Zsigmond Erzsébet elnök írt alá.

„Május 9-én, az Igazgató Bizottság levelet írt nekem, melyben értesít, hogy naponta 8-14 óra között átvehetem a program anyagát. Feltételezem arra az anyagra gondoltak, mely egy kis kamionnyi és ami beépített. A levél tartalmazza azt is, hogy szerződésünk 2016. szeptember 8-án lejárt. Arról nem tesz említést, hogy azóta is használják a programot szerződés nélkül.”

A zárszó pedig magáért beszél, s pontosan leírja, hogy a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői úgy döntöttek, ingyen sem kell nekik a térség legsikeresebb, kétnyelvű drogprevenciós kiállítása:

„A velem való kooperáció mindenfajta lehetőségét kihagyták, ill. küldtek egy alibi levelet, tényleges/valós egyeztetés nem történt. A május 8-i levelemet kivéve, nyitottan hagytam azokat a kérdéseket melyek az anyagiakra vonatkoznak. Tettem ezt azért, hogy tudjanak olyan ajánlatot tenni, amely lehetőségeikhez mért, bár nem én vagyok az adós fél. A hosszú, részemről jóindulatú várakozás/várakoztatás után, utolsó levelemben kénytelen voltam érdekeimet egyértelműen képviselni, meghatároztam egy összeget, mely az elmaradt jogdíjakra vonatkozik.

Egyúttal jeleztem azt, hogy további 3,5 évben nem tartok igényt jogdíjra, amennyiben tovább működik a kiállítás. Válasz nem érkezett. Törekvésemet, eddigi munkámat, mert úgy érzem, valami közöm van a sikereikhez, hallgatással honorálták.”