A lejárt, majd egy A4-es papírral meghosszabbított szerbiai rendszámtáblák első fejezetének végére pontot tehetünk, ugyanis az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata május 15-én küldte el válaszát az általam feltett kérdésre, amely úgy szólt, hogy:

A magyar határőrség köteles-e elfogadni a szerb állam által kiállított, szerb és angol nyelvű iratot?

Ez pedig a válasz:

Az 1980. évi 3. törvényerejű rendelettel kihirdetett, az 1968. évi november hó 8. napján Bécsben aláírásra megnyitott Közúti Közlekedési Egyezmény (a továbbiakban: Egyezmény) 35. cikk 1. pont a) alpontja alapján a Szerbia Köztársaság forgalmi engedélyeinek meghosszabbítására kiállított A4-es formátumú papírlap Magyarországon a határforgalom-, a mélységi- és a közúti ellenőrzések során nem fogadható el a gépjármű forgalmi engedélyének igazolására.

„Lejárt” forgalmival külföldre…

Az előzmények: a szerb kormány 2017-ben hozott egy határozatot, amely szerint a szerbiai rendszámtáblák a korábban meghatározott hét év helyett kilenc éven át érvényesek, vagyis azoknak, akik 2011-ben regisztrálták az autójukat, nem kell új rendszámtáblát, illetve forgalmit igényelniük, hanem még két évig, vagyis 2020-ig használhatják a jelenlegit.

A történet itt azonban biztosan nem ért véget, ugyanis a szerb belügyminisztérium jelezte, megpróbálja elintézni, hogy az A4-es igazolást a magyar és a horvát fél is elfogadja, s azok az autósok, akiknek ilyen papírjuk van, a következő két évben is beléphessenek Magyarország, illetve Horvátország területére.

A „csodálatos” Szerbia

Harminchét és fél év alatt olyan dolgokat éltem át, amelyeket más, normális ország állampolgárai hiába élnének kétszáz évig, akkor sem tapasztalnának meg. Alig múltam tíz éves, amikor elkezdődött a délszláv háború, s aztán darabokra hullott az ország.