A Nemzetközi Valutaalap Szerbiában tartózkodó küldöttsége szorgalmazta, hogy a kormány szüntesse meg azt a jogszabályt, amely rendelkezik a nyugdíjak ideiglenes csökkentéséről, s amely már négy éve hatályban van, tudatta a Politika.

A lap szerint a Valutaalap azt javasolta a szerb kormánynak, hogy találjon rendszerszintű megoldást a nyugdíjak kifizetésére, tekintettel arra, hogy a költségvetés három éve teljesen stabil.

A Valutaalap már korábban is többször figyelmeztette a szerb kormányt, hogy az ideiglenes nyugdíjcsökkentés nem válhat tartós állapottá, azonban Belgrád nem változtatott eddigi politikáján, annak ellenére sem, hogy tavaly nyáron a költségvetés a hazai bruttó termék 1.2 százalékos többletével rendelkezett.

2014 októberétől, amikor minden, 25 ezer dinárnál magasabb nyugdíjat 22 és 25 százalékkal csökkentett a kormány, a nyugdíjak összege a GDP-ben 13.8 százalékról 11 százalékra csökkent, ami még annál is alacsonyabb szint, mint amit a Valutaalap kért Szerbiától. Ugyanakkor a nyugdíjak kifizetésére már nem a szükséges összeg felét vonják el a költségvetésből, hanem csak a harmadát – és ez a tendencia további csökkenést mutat.